Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU godkände sanktionspaket mot Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 30.07.2014 07:18.
Rysslands president Vladimir Putin

EU-ländernas ledare har godkänt det nya sanktionspaketet mot Ryssland. Också USA inför nya sanktioner.

EU:s nya gäller finanssektorn, oljeindustrin, export och import av vapen och av sådana varor som både kan användas till civila och militära ändamål samt teknologiska begränsningar.

EU-länderna kommer inte heller att låna pengar till banker som till en majoritet ägs av den ryska staten.

De ekonomiska sanktionerna träder i kraft på torsdag.

Dessutom utökades EU:s sanktionslista med åtta nya namn och tre företag. De här sanktionerna träder i kraft på onsdag. På listan finns nu sammanlagt 95 personer och 23 företag och organisationer vars tillgångar har frusits.

Beslutet fattades av EU-ländernas ambassadörer efter överläggningar i Bryssel. En diplomatkälla säger till nyhetsbyrån Reuters att sanktionerna kommer att ses över igen om tre månader.

Sanktionerna är en följd av nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet den 17 juli. Västländerna kräver att Ryssland ska sluta förse separatisterna i östra Ukraina med vapen och att landet med sin auktoritet ska försöka få separatisterna till förhandlingsbordet.

Ryssland förnekar den påstådda vapenexporten till Ukraina.

Också USA inför nya sanktioner

Också USA meddelade sent på tisdagskvällen om nya sanktioner mot Ryssland. I ett tal sa president Barack Obama att sanktionerna gäller tre av de viktigaste områdena inom den ryska ekonomin; energi- vapen- och finanssektorn.

USA kommer att blockera exporten av vissa varor till Ryssland och införa sanktioner mot flera ryska banker och försvarsföretag.

De nya sanktionerna kommer att beröra bankkoncernerna VTB, Bank of Moscow och Russian Agricultural Bank.

USA:s utrikesminister John Kerry sade på tisdagskvällen att Ryssland inte har visat någon vilja att få slut på våldsamheterna och blodsutgjutelsen mellan Ukrainas regering och de Moskva-stödda separatisterna.

Läs också: Stubb: Ryssland måste dra sig loss från separatisterna