Hoppa till huvudinnehåll

X3M

21-årig pastor väcker starka känslor

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2017 10:42.
Patrick Tiainen.
Bildtext 21 år och pastor. Det är Patrick Tiainen.
Bild: Yle/Kalle Niskala

Uppdraget kom direkt från Gud. Som 21-åring skulle han bilda sin egen kyrka.

I mars godkände patent- och registerstyrelsens Karlebyprofilen Patrick Tiainens ansökan om att grunda ett eget religiöst samfund. World of Faith Church Finland har enligt grundaren själv fått en bra start och har nu över 50 medlemmar.

- I Finland är det ännu ganska sällsynt att nya kyrkliga samfund startas, men i andra delar av världen är det rätt så vanligt. Finländare är ännu ganska ovana vid tanken och det är sällan man hör talas om det. Det är kanske först nu när det sker på hemmaplan som det har blivit en snackis häromkring, säger pastor Patrick Tiainen.

I Finland finns omkring hundra registrerade religiösa samfund och varje år kommer ungefär 5-10 nya.

I början av maj höll han sin första gudstjänst inom den nya församlingen och snart ska han viga sitt första par.

- Tanken kom i fjol den här tiden när jag gick i bibelskola i Kenya. Det kom som ett kall från Gud. Tiden i Kenya var bara som ett träningsläger inför den riktiga uppgiften som väntade på mig här i Finland.

Varierande reaktioner

Patrick Tiainen är en färggrann profil som har väckt starka känslor, i alla fall i hans hemtrakter i Karleby.

- Reaktionerna har varit väldigt varierande. Å ena sidan verkar behovet vara väldigt stort. Speciellt av människor som går ut på gatan för att möta människorna där och dela det fulla evangeliet. Väldigt många har inte tagit ställning till trosfrågorna i sitt liv och vill gärna göra det. Å andra är det många som inte tycker om det. Vi, både jag och medlemmar ur församlingen, har fått ta emot grova hot.

Patrick berättar att de inte kommer att begränsa sig till Karleby. Staden kommer alltid att vara församlingens hemort, men vart de sedan riktar sig är upp till Gud.

- Vi väntar på hans vägledning, så att vi får stega in i förberedda gärningar.

Tillbaka till grunden

Alla dagar i veckan ordnas program, men verksamheten är frivillig. Allt från bibelstudier på både svenska och finska till bönestunder och barnaktiviteter. Arbetsbördan för Patrick är i nuläget rätt så stor. Men i takt med att församlingen växer och blir det bättre.

Vad är det då som skiljer den här kyrkan från de andra?

- Vår vision är att gå tillbaka till grunden i vår kristna tro och skala bort allt onödigt. Vi vill helt enkelt gå ut och göra alla till lärjungar. Ha bibeln som vår högsta auktoritet och rätta oss efter den. Låta den hela anden verka på det sättet den vill. Inte fokusera på stora kyrkbyggnader. Gå back to basics och satsa på gemenskap.

Karismatiska gudstjänster

På YouTube kan man se klipp från när Patrick Tiainen predikar i Kenya. Predikningen är med finländska mått mätt ovanligt högljudd och karismatisk.

- Den heliga anden ska få verka fritt, utan att vi lägger locket på. Men det betyder inte att alla våra gudstjänster ser ut som på YouTube. Vi kan också ha lugna, stillsamma möten. Men reaktionerna från dem som har kommit till våra möten har varit väldigt positiva. De flesta har påtalat den sanna glädjen. Jag tror till och de har tagit sig ett extra danssteg på vägen hem!

Mer om ämnet på Yle Arenan