Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Inga militanta fanns i skolan”

Från 2014
Uppdaterad 30.07.2014 20:46.
Yle Nyheter: Tuomioja kräver hårdare tag mot Israel - Spela upp på Arenan

Israels armé hävdar att den FN-skola i Gaza som besköts med artilleri användes av militanta grupper. Uppgifterna bestrids av FN-organet UNRWA, som menar att angreppet var ett brott mot internationell rätt.

Enligt den israeliska armén öppnade soldater eld med artilleri efter att krigare i närheten av skolan i Jabalya besköt soldater med granatkastare.

Chefen för FN-organet för palestinska flyktingar UNRWA, Pierre Krahenbuhl, bestrider ändå uppgifterna och anklagar Israel för att ha brutit mot internationell rätt då skolan besköts.

Åtminstone 16 mänskor dödades och över 100 skadades då skolan träffades av flera granater.

Inga militanta i skolan

Johan Eriksson som är talesperson för UNRWA i Jerusalem säger att det åtminstone inte fanns militanta krigare inne på skolområdet, som träffades av flera granater

Ekenäsbon Johan Eriksson jobbar i Jerusalem
Bildtext Johan Eriksson är talesperson för UNRWA i Jerusalem.
Bild: Yle/Monica Slotte

– På basis av intervjuer med så många överlevande som möjligt och med personal som var inne i skolan då den besköts hävdar vi att vid det här tillfället fanns inga militanta personer inne i skolan.

Eriksson tar inte direkt ställning till den israeliska versionen av händelserna men säger att det inte har rapporterats krigare i det området där skolan befinner sig.

– Överlag under den här konflikten, och det säger alla jag talar med i Gaza, syns inte Hamas eller Islamska jihads krigare eller ens poliser på gatorna. Krigarna rör sig inte öppet under den här konflikten, utan gömmer sig i de avfolkade områdena i norra och östra Gaza, säger Eriksson.

Tragiskt misstag

FN har meddelat den israeliska armén om var dess byggnader i Gaza befinner sig och har gett koordinaterna för de 85 skolor som inhyser över 200 tusen flyktingar.

Bland dem fanns koordinaterna för både skolan som träffades för snart en vecka sen och för skolan i Jabalya.

– Och den israeliska armén har bekräftat att de har mottagit koordinaterna. I normala fall vill den israeliska armén betona det, då de vill understryka att de vet vart de skjuter. Varför projektiler nu för andra gången landar i en FN-skola och dödar mellan 16 och 20 personer kan bara beläggas med en undersökning som når in i den israeliska armén, och rakt in i kommandolinjen som leder till den här artilleri- eller stridsvagnsenheten.

Oberoende om det fanns krigare i skolans närhet säger Eriksson att han inte har någon förklaring för vad som kan ha lett till beskjutningen av skolan som inhyser över 3000 flyktingar, speciellt då den israeliska armén visste var skolan fanns och vad den användes till.

Den enda förklaringen han kan tänka sig är att det är frågan om ett tragiskt misstag.

– Vi vill ju inte tro och kan ju inte tro att våra skolor är legitima mål för israeliskt artilleri och bombningar. Det som vanligtvis sker är och som också hände i det här fallet var att området kring vår skola besköts, och av någon anledning fick en israelisk artillerist eller kanoniär i en israelisk stridsvagn vår skola i sitt sikte och tryckte på avtryckaren.

”Allt brutalare”

Eriksson anklagar alltså inte israelerna för att avsiktligt ha beskjutit skolan. Att det redan är andra gången en skola där flyktingar bor träffas av israelisk eldgivning är ändå enligt honom ett oroväckande tecken. Han är oroad över att konflikten blir allt brutalare jämfört med de tidigare krigen i Gaza, och att det betyder att de civila allt lättare råkar ut för våld.

– Tyvärr så krossas och suddas nya linjer ut i den här pågående konflikten med tanke på de krigsförande parternas respekt för civila och internationella organisationer.