Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nordiskt tema på årets musikfestspel

Från 2014
Öppningskonsert 2013 med Mellersta Österbottens Kammarorkester
Bildtext Öppningskonserten 2013, då också med Mellersta Österbottens Kammarorkester.
Bild: Pressbild

Temat för årets musikfestspel i Korsholm är "Nordiskt perpektiv". På öppningskonserten i kväll (onsdag) spelar Mellersta Österbottens Kammarorkester.

Dirigent är Sakari Oramo och sången står sopran Anu Komsi för. Musikfestspelen tjuvstartade redan på eftermiddagen med Ostrobothnia Brass Quintet som uppträdde i Rewell Center.

Årets musikfestspel kommer långt att handla om nordiska kompositörer.

- Den nordiska musikens skatter verkar vara rent ut sagt outtömliga, säger konstnärlige ledaren Henri Sigfridsson på musikfestspelens webbplats.

Sigfridsson utlovar godbitar från kända och okända kompositörer från de senaste två århundradena. Samtidigt blir det en del vindpustar också från övriga Europa.

Gästspel i Umeå

I år blir det också gästspel i Umeå som är Europas kulturhuvudstad 2014. Under två konserter visas pärlorna ur årets program. Möjligen blir det också uppträdanden på båten till Umeå.

Under veckan blir det konserter förutom i Vasa och Korsholm också i Nykarleby och Karleby. Den andra festivaldagen, torsdagen 31.7, bjuder på konserter längs hela dagen. Först blir det japanska skräckhistorier i form av Kwaidan-ballader på Kuntsi klockan 13.

Klockan 18 blir det nordisk sånglyrik med Henri Sigfridsson och mezzosopran Monica Groop på Stundars i Solf. På kvällen blir det stråkmusik i Solf kyrka.

Det blir också kammarmusik i Ahlbeckssalen i Nykarleby klockan 19 och Mellersta Österbottens Kammarorkester gör en repris på öppningskonsertprogrammet i Karleby sockenkyrka klockan 20.

Läs också:
Åtta dagar av kammarmusik