Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utredarna nådde flygplansvraket

Från 2014
Uppdaterad 31.07.2014 22:33.
OSSE-observatörer vid platsen i östra Ukraina där passagerarplanet kraschade.
Bild: EPA/EVERT-JAN DANIELS

De internationella utredarna har nått platsen i östra Ukraina där passagerarplanet kraschade för två veckor sedan. Det rapporteras om explosioner i närheten av flygplansvraket.

En grupp bestående av experter från Australien och Holland och internationella observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, har nu lyckats ta sig till platsen där passagerarplanet kraschade för två veckor sedan. Nyhetsbyrån AFP rapporterar om explosioner i närheten av flygplansvraket, och svart rök som stiger upp ovanför en närliggande by.

För familjerna till de som dog när passagerarplanet sköts ner var det en stor lättnad att utredarna nu kan inleda arbetet med att leta reda på de kroppar som fortfarande ligger kvar på området. Det är också viktigt att internationella utredare tar sig till platsen för att det ska kunna klarläggas vem som sköt ner planet.

Den senaste veckan har det pågått häftiga strider i närheten av olycksplatsen. Utredarna har vid upprepade tillfällen försökt nå olyckplatsen, men har av säkerhetsskäl tvingats vända tillbaka. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har uppmanat bägge sidor i konflikten till eldupphör så att flygplanskatastrofen kan utredas.

På torsdagsförmiddagen meddelade den ukrainska armén att man håller en dygnslång paus i offensiven för att ge experterna och observatörerna möjlighet att besöka olycksplatsen. Enligt Hollands justitieministerium är dagens besök främst en typ av spaningsuppdrag, och det är bara en liten andel av experterna och observatörerna som nu har tagit sig till olyckplatsen.

Teamet sade efter det en timme långa besöket på området att dagen varit lyckad.

OSSE uppgav på Twitter att teamet höll en tyst minut för att hedra offren precis då de anlände till platsen.

- Vi inspekterade platsen under en kort stund. Idag handlade det mera om att utvärdera området än om att utreda något, sade Brian McDonald, som är chef för den australiska statliga polisen.

Samtidigt är Malaysias premiärminister Najib Razak på besök i Holland. Han vädjar till både Ukrainas armé och separatisterna om att genast sluta strida i närheten av olycksplatsen.

Experterna och observatörerna ska i första hand koncentrera sig på att bärga kroppar och packa med sig offrens personliga tillhörligheter. Det är oklart hur många kroppar som fortfarande finns på olycksplatsen, och i vilket skick de är. Enligt nyhetsbyrån AP:s journalist på plats verkar det som om de proryska separatisterna fortfarande kontrollerar platsen.

Det finns fortfarande upp till 80 kroppar på kraschplatsen, sade Australiens utrikesminister Julie Bishop på torsdagen enligt nyhetsbyrån AP, på plats i Ukraina.

Den ukrainska regeringen och Västvärlden anklagar de proryska separatisterna för att ha skjutit ner Malaysia Airlines-planet. Separatisterna och Ryssland menar i sin tur att det var ett av den ukrainska arméns jaktplan som sköt ner planet.

Diskussion om artikeln