Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Musik är mitt liv

Från 2014
Uppdaterad 08.09.2014 09:50.
Linda Lampenius
Bildtext Linda Lampenius
Bild: pressfoto/inga restriktioner

- Jag har levt ett sagolikt och rikt liv, trots min ringa ålder. Men jag har också haft en djävul som pinat mig bakom kulisserna. Linda Lampenius berättar i sitt sommarprat öppet och sin anorexi och bulimi som pinat henne i många år.

Linda Lampenius 2014

40:30

I sitt sommarprat vill Linda berätta vem hon är på riktigt. Om kärleken till musiken och den krokiga väg genom livet som artist hittills. Och det blir en händelserik resa som börjar när Linda är tre år. Då stod hon på scenen för första gången och älskade det från första stund. Musikskola hade Linda gått i sedan hon var två och när hon blev fem skulle instrument väljas. Men varför blev det violin?

- Rektorn på musiklekskolan tyckte att jag absolut skulle spela violin. Mina föräldrar tyckte att en sångerska skulle ha mer nytta av att kunna spela piano än violin. Ingen frågade mig. Men sanningen är den att jag inte brydde mig om vilket instrument det blev. Jag ville bara hålla på med musik. Det var huvudsaken.

Barn sitter på en bänk och spelar violin
Bildtext Linda Lampenius (till vänster) i TV-programmet Viuluviikarit musiikkimmaassa under ledning av Geza Szilvay
Bild: Yle/Kuvapalvelu Leif Öster

Linda blev medlem i ungdomsorkestern Helsinki Juniortrings som åttaåring, hon var då den yngsta medlemmen i orkestern. Som femton var det dags att gå vidare till en ny orkester, där blev hon konsertmästare. Heltidsstudier vid Sibelius-Akademin påbörjades direkt efter studenten, vikariat och jobb vid Operan vid sidan om studierna. Det var ett liv Linda älskade.

- Det kan låta konstigt när jag säger att jag njöt av att stå och fila på min fiol i timmar i min lilla skrubb på Norra Järnvägsgatan. Men då var jag lycklig! Fingrarna och nacken tog stryk och ibland glömde jag helt bort tiden. Jag älskade tortyren.

Violinist, baddräktsmodell, Linda-cider

Lindas musikaliska karriär var på god väg. Slumpen har sedan lett henne till helt annorlunda upplevelser och framgångar. Och mycket synlighet i medierna.

Det började med ett violinistuppdrag i en TV-serie. Nu fick Pertti Spede Pasanen syn på Linda. Han bjöd in henne till Speden spelit för att medverka återkommande med musikinslag i programmet. Det blev fler TV-shower, galor och intervjuer. Plötsligt ville alla veta vem den blonda violinisten är! I sitt sommarprat berättar Linda Lampenius om barndomen, ungdomsåren, de hektiska åren inom showbusiness, när hennes så kallade expresståg ångade på för fullt.

Jag mådde fruktansvärt dåligt, både mentalt och fysiskt, pga min bulimi

- Samtidigt som jag levde som i en Hollywoodfilm, hade jag karriär som klassisk violinist. Jag hade fått ett jättelikt skivkontrakt med EMI. Jag övade självfallet dagligen och valde emellanåt att åka för att hårdtränas hos violinprofessor Mauricio Fucs. Jag övade hela dagarna och på kvällarna tränade jag på gym. Jag förstod det inte då, men jag led av en blandning av anorexi och träningsnarkomani. Jag var besatt av ha kontroll över allt i mitt liv, till 100 procent.

Linda Lampenius sommarpratar den 5 augusti kl 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Om musiken i programmet

I musikväg har Linda Lampenius valt både klassiskt och pop.

- Mitt sommarlov med Anita Hegerland var given iom att jag började min musikaliska "karriär" som sångerska med mamma och pappa som treåring och blev för första gången recenserad i en tidning när jag sjöng just denna sång.

- Jag kommer att berätta om min kärlek till musiken och min älskade Gagliano violin. Jag har alltid strävat efter att "sjunga" på mitt instrument. En som verkligen sjunger via sitt instrument är Itzhak Perlman. Perlmans klang är den vackraste jag hört. Hans linjer är så långa och mjuka. Ifall jag måste nämna en violinist, vars sätt att spela jag älskar, så är det Itzhak Perlman.

En anna idol är Jussi Björling.

- Jag älskar hans röst, hans sätt att sjunga och frasera. Dessutom är opera den finaste formen av musik för mig. Opera har allt. Alla instrument, sång, teater, dekor... Som en blandning av livet jag upplevde på svenska Teatern som liten och musiken jag studerat på Sibelius-Akademin.

Låten Feel med Robbie Williams har Linda valt iom att den beskriver en tung period i hennes liv.

- När jag var mitt uppe i allt med pr-turnéer för engelska EMI med min klassiska skiva ”Linda Brava”, mådde jag fruktansvärt dåligt, både mentalt och fysiskt, pga min bulimi. Jag kördes runt i limousin, såg mig själv på billboards och bodde i lyxsviter. Ju finare allt omkring mig var, desto ensammare kände jag mig. Jag visste inte om jag ville leva eller inte.

Och sist men inte minst har Linda valt låten av Längtan till dig med Yana Mangi. Ett specialarrangemang av Mangi som gjordes för Lindas och Martins bröllop i Jukkasjärvi iskyrka 2008.

Mer om ämnet på Yle Arenan