Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Växter som bor på hotell

Från 2014
Uppdaterad 01.08.2014 12:50.
Yiying Wu och Aoi Yoshizawa.
Bild: Yle/Louise Lindberg

Ska du åka bort under semestern och har ingen som kan vattna dina stackars blommor? Då finns ett finfint projekt som kan hjälpa dig.

Yiying Wu och Aoi Yoshizawa har nämligen öppnat ett hotell för växter under projektnamnet Plant Hotel. Dit kan du föra dina växter om du vill att de ska bli omhändertagna, eller om du bara känner för att ta hand om lite blommor kan du gå förbi och ge dig dem din kärlek. Och kanske lite vatten också. Det här projektet håller bara på i sex dagar denna vecka, men vem vet om någon annan nappar och vill fortsätta på projektet.

Hotellet är litet, men det finns ändå gott om plats för många växter. Mitt bland växterna sitter Yiying och Aoi och hälsar glatt på mig. Tanken med projektet var att de ville få människor i området att aktivera sig och delta i omhändertagandet av växterna. Därför sköter de själva inte alls om växterna, utan överlåter det till förbipasserande.

- Idén till projektet fick vi när jag var bortrest och Yiying hjälpte mig att vattna mina blommor, säger Aoi.

Plant Hotel.
Bild: Yle/Louise Lindberg

På lappar kan ägarna till växterna skriva önskemål på hur de vill att växten ska behandlas. Du kan lista både "do's" and don'ts" för din planta. På en kaktus står det till exempel att man inte ska utnyttja den sexuellt. Ingen risk för det, skulle jag säga.

Växterna njuter av sång

Folk som har tittat förbi har tagit hand om växterna på olika sätt.

- En man som kom hit sjöng för blommorna och en annan viskade åt dem, berättar Yiying.

Förutom livemusik spelas det helatiden musik från en spellista för växterna i Rödbergen. Listan har komponerats ihop av besökarna - alla får lägga till en låt de önskar att växterna får höra. Själv lade jag till min favoritlåt för tillfället: Charli XCX - Boom Clap. Tänkte att den kunde göra växterna glada.

När jag frågar dem om deras egen favoritplanta är de två eniga.

- Avokadoplantan! Min mamma lärde mig hur man ska plantera dem, säger Aoi.

Och tydligen lär det ska vara lätt som en plätt. Men du måste ha tålamod i väntan på att den ska börja växa.

Plant Hotel.
Bild: Yle/Louise Lindberg

Utanförskap bland växterna

Det är inte bara Yiying och Aoi som har favoriter, det har även de som besöker plantorna på hotellet. Favoriten är apelsinträdet som är färgglatt och fint, och jag undrar om det finns någon stackare som inte har fått så mycket uppmärksamhet. De pekar på en stackars växt som är riktigt uttorkad.

Den växten vill jag hjälpa! Så jag ger den vatten och en massa kärlek och pajar den mjukt med min hand. Yiying och Aoi tycker att jag har en bra hand om växten (!). De skulle bara veta alla döda växter jag har där hemma.