Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges riksinternat blir vanliga skolor

Från 2014
Riksinternatet Lundsberg.
Bildtext Internatet Lundsberg.

I Sverige kommer de tre så kallade riksinternaten att förlora sina privilegier och bli vanliga skolor istället. Den svenska regeringen har gjort ett förslag till lagändring, rapporterar svenska medier.

De senaste åren har det stormat kring riksinternaten på grund av rapporter om pennalism och misshandel bland eleverna. Internatet Lundsberg stängdes för en tid av Skolinspektionen på grund av ett misshandelsfall där två elever brändes med ett strykjärn.

Riksinternaten kommer att förlora sina särskilda statsbidrag och får inte heller ta ut avgifter av eleverna för undervisningen, bara för boendet. De blir vanliga skolor med samma villkor som andra svenska friskolor.

Lundsbergsskolans styrelseledamot Johan von Schéele säger till Sveriges Radio att förändringen kommer att påverka skolans ekonomi väldigt lite. Främst handlar det om ett administrationsbidrag som försvinner.

Lundsbergsskolan har redan låga avgifter och pengarna från statsbidraget har skolan inte behållit utan de har gått till de elever vars familjer bor utomlands, enligt Johan von Schéele.

Lagändringen väntas träda i kraft i januari 2016.