Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Målar-Mikko: Håll dej borta från solen!

Från 2014
Uppdaterad 01.08.2014 13:08.
Målar-Mikko Mikael Karlsson vid torgcaféet i Borgå
Bildtext Målar-Mikko Mikael Karlsson vid torgcaféet i Borgå

Mikael Karlsson "Målar-Mikko" ger råd om hur man skall måla i sommarhettan. Det gäller att försöka hinna måla före solen eller efter solen, helst i skuggan.

Män målar hus
Bildtext (arkivbild)

- Det är inte bra att måla direkt i solen för färgerna torkar för snabbt då. Det kan bli besvär och blåsbildningar i speciellt de förtunningsbara färgerna om de torkar för snabbt, tipsar Målar-Mikko. Det bästa målarvädret är litet svalare än den pågående värmeböljan. Luftfuktigheten borde inte heller vara för hög. De yrkesmålare som har mycket utomhusarbeten har mera problem med vädret än de som kan jobba inomhus när vädret är dåligt.

Sämre utan gift

- Har man god tur så kan man måla långt in på hösten om det är varmt, speciellt med de vattenförtunnbara färgerna, säger Målar-Mikko. Hur ofta man måste måla sitt hus är beroende på var huset finns. Solgass gör att färgerna håller sämre. Ute i skärgården utsätts färgerna för större påfrestning. Dagens färger håller dessutom inte lika bra som förr i och med att alla gifter har tagits bort från dem. Man måste lappa på väggfärgerna oftare än tidigare.

Mikael Karlsson har arbetat inom målarbranchen i trettio år. Han har just nu lämpligt med arbete men oroar sig för byggnadsbranchen som helhet i dessa tider.

Vår reporter Mikaela Wikström träffade Mikael vid torgcaféet på Borgå torg.