Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tidningsutdelare knivhöggs i Hangö

Från 2014
Uppdaterad 04.08.2014 12:31.
Gamla brandstationen i Hangö.
Bildtext Brottet skedde på Kadermogatan nära Gamla brankis (på bilden).
Bild: Yle/Börje Broberg

Ungefär klockan fyra på morgonen i dag knivhöggs en man på Kadermogatan i Hangö, i närheten av gamla brandstationen. Postbolaget Itella bekräftade senare på morgonen att offret var en av deras tidningsutdelare.

Radio Vega Västnyland

0:45

Det var en kollega till offret som larmade ambulansen på plats.

Mannen, född 1984, blev knivhuggen i halsen. Han fördes med ambulans till sjukhus i Helsingfors där han omedelbart opererades. Vid middagstid på fredagen var offret fortfarande nedsövt. Polisen beskrev hans tillstånd som allvarligt, men stabilt.

- Skadorna var livshotande men enligt uppgifter från sjukhuset torde han inte sväva i livsfara efter operationen, uppgav polisen i ett meddelande senare på fredagseftermiddagen.

Polisen har inlett en brottsundersökning, men än så länge har man inte några misstänkta. Polisen vet inte heller om det handlar om en eller flera gärningsmän.

Ovanligt med våld

Det är ytterst ovanligt att tidningsutdelare blir offer för våld. Det berättar huvudförtroendeman Kari Temonen på Itella.

- Varje natt har vi omkring 2 000 tidningsutdelare ute, och jag kan inte komma ihåg ett enda så här allvarligt fall, säger Temonen.

Lindrigare fall av misshandel sker visserligen, men också de är rätt ovanliga. Kari Temonen säger att osäkerheten ändå har ökat med åren. Krogarna stänger senare och folk rör sig ute på nätterna mer än för tjugo år sedan.

Kari Temonen berättar att tidningsutdelarna också får lära sig hur man undviker farliga situationer.

- Den viktigaste regeln är att inte gå i närheten av hotfulla situationer. Om man ser ett högljutt, berusat gäng utanför ett hus, kan man låta bli att dela ut tidningarna där just då, säger Temonen.

Diskussion om artikeln