Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Morrissey – tack!

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 09:43.

Det är alltid litet nervöst när man första gången lyssnar på en ny skiva med en personlig favorit. I fallet med Morrissey och hans senaste alster World Peace Is None Of Your Business måste jag samla mod i ett helt dygn innan jag äntligen vågade öppna omslagsplasten och med svettigt skälvande händer lägga in CD:n i skivspelaren. Det visade sig vara ett av mitt livs mest onödiga rädslor. För detta är en av Morrisseys bästa plattor någonsin. Måhända bringar icke skivan någon desto vidare världsfred i vår tid, men den gör ändå mig varmt harmonisk på ett uppfriskande fräscht sätt. Och det till tonerna av en vibrerande spansk gitarr. Vem hade väl väntat sig det?

Morrissey / World Peace Is None Of Your Business

Det är fem år sedan Morrisseys förra skiva Years Of Refusal. Den avslutade en ruggigt fin trojka som inleddes med You Are The Quarry (2004) och Ringleader Of The Tormentors (2006). Det är sällan en artist lyckas leverera tre stycken så starka skivor på raken som Morrissey gjorde med dem. Efter det skrev Moz den utmärkta självbiografin Autobiography. Medan musiken fick vila litet. Och jag tror att det var klokt. För även om World Peace Is None Of Your Business även den är en mycket fin platta, så fortsätter den ändå inte direkt på samma linje som de föregående tre albumen. WPINOYB är snarare en tillbakagång till hans skivor som kom i början och mitten av 90-talet. Men samtidigt är den ett steg framåt. För även om här finns gamla bekanta Morrissey-element hittar man även en hel del nya influenser från främst det europeiska fastlandet. Men inte bara i musiken, utan även i texterna. Som är mer lekfulla än på länge. Och så är det få artister som lyckas få in prostatacancer på ett så naturligt sätt i en låt som Morrissey.

Morrissey / Istanbul

Men allt är förstås inte guld på WPINOYB. Här finns t.ex. ett par intron jag gärna skulle fråga Morrissey om varför de är som de är. Men det är ändå ett mycket litet smolk i den annars så delikat välbalanserade bägaren. Vi får väl sätta det på kontot Konstnärlig Frihet. Summa summarum är World Peace Is None Of Your Business ett album som bara växer och den är definitivt en stark kandidat till titeln Årets Skiva. Så Morrissey – tack för att du än en gång visat dig vara en artist man kan lita på att alltid leverera kvalitet! Och samtidigt ge mig ett leende på mina läppar.

Om någon funderar på att införskaffa World Peace Is None Of Your Business kan jag rekommendera att ni köper de luxe-versionen. Den innehåller en bonusskiva med sex extra låtar som alla är så pass bra att de gott hade platsat på den ”riktiga” skivan.

Morrissey / Staircase At The University

Dan Eskils musikbar