Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eldupphöret bröts i Gaza

Från 2014
Uppdaterad 01.08.2014 12:41.
Gaza 29.7.2014.
Bildtext Eldupphöret i Gaza inleddes efter en natt av intensiva stridigheter, men verkar nu ha kollapsat.
Bild: EPA/MOHAMMED SABER

I Gaza har eldupphöret brutits och strider har brutit ut i Rafah nära den egyptiska gränsen. Israel och Hamas anklagar varandra för att ha brutit mot eldupphöret först.

Israeliskt artilleri besköt mål i staden Rafah nära gränsen till Egypten bara några timmar efter att eldupphöret trädde i kraft.

Enligt den israeliska armén bröt strider ut före artilleribeskjutningen. Armén uppger att fem israeliska soldater skadades i en incident före artilleriangreppet, men har ännu inte givit några detaljer.

Den Israeliska regeringen anklagar Hamas för ett uppenbart brott mot eldupphöret. Hamas anklagar nu i sin tur Israel för att först ha brutit mot eldupphöret.

Enligt hälsovårdsmyndigheterna i Gaza har åtminstone 25 mänskor dödats i ertilleriangreppet i rafah, och sen dess rapporteras strider och bombningar längs med hela gränsen till Israel.

Flera raketer har också avfyrats mot Israel sen striderna bröt ut. Varningssirener har ljudit i flera israeliska samhällen nära Gaza.

Eldupphöret över?

Eldupphöret förhandlades fram tillsammans med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och USA:s utrikesminister John Kerry.

I ett gemensamt uttalande natten till fredag sa de att människorna nu ska få tillfälle att begrava döda och ta hand om sårade.

Under tiden var det tänkt att parterna skulle förhandla i Kairo för att nå en mer bestående lösning.

Det är nu ändå oklart om eldupphöret helt har fallit samman, och om förhandlingarna i Kairo kommer att fortsätta.

Artikeln uppdateras kontinuerligt

Läs också: Tre dygns vapenvila i Gaza