Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kimmo Karhus tips inför söndagens cykellopp

Från 2014
Uppdaterad 01.08.2014 13:37.
Inför söndagens cykellopp - Spela upp på Arenan

Cykelveteranen Kimmo Karhu ger här tips inför Borgå cykelmotionslopp som Borgå Akilles cykelsektion ordnar på söndag. Kimmo är en av arrangörerna.

Motionsloppet har en huvudklass på 110 km och en konditions- och familjeklass på 55 km. Start och mål är Borgå Amisto, Styrmansvägen 6. Starten sker kl. 10 på söndag förmiddag.

Tradition

Kimmo säger att cyklingen är ganska populär i Borgå och i hela Finland. Tanken är att det första motionsloppet skall bli en lång tradition. Loppet är till för alla cyklister, familjer, unga och gamla cyklister. Rutten är ganska lätt.

Den kortare rutten startar från Amisto i Borgå, därifrån till Kerko, Vakkola, Särkijärvi och längs Mörskomvägen tillbaka till Amisto.

Huvudsträckan, som är mera kuperad, går från Vakkola till Pukkila och via Mörskom och Forsby tillbaka till Amisto. Längs båda sträckorna finns stationer för vätske- och matintagning. Efter cykelloppet finns det mat på målområdet. Kimmo Karhu poängterar vikten att rusta sig med tillräckligt mycket vatten i värmeböljan.

Kimmo hoppas på 150-200 deltagare på söndag, nästa år kanske 300. Hittills har omkring 100 anmält sig.

Alla cyklar med

De mera erfarna motionscyklisterna har dyrare, lätta cyklar med många växlar men Kimmo Karhu menar att man nog kan komma med sin gamla cykel utan växlar, det tar bara litet längre tid.

Hjälmen får motionscyklisterna inte glömma, annars får man inte delta i loppet. Cykelbyxor är också bra att ha.

Kimmo Karhu säger att det bästa med cykling är landskapet man cyklar förbi, man får motion och man kan cykla i sällskap med någon kompis. Det går också att cykla till jobbet.

Deltagaravgifterna är mellan 30 och 55 euro, maten ingår. Bland deltagarna utlottas flera priser.
Info om Borgå cykelmotionslopp (på finska)