Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tessjö ås fiskar dog av syrebrist

Från 2014
Uppdaterad 01.08.2014 15:12.
döda fiskar
Bild: Yle/ Benjamin Helling

NTM- centralen vill inte spekulera i en exakt orsak vad som ligger bakom fiskdöden i Tessjö å förra veckan. Men brist på syre är åtminstone en stor bidragande faktor.

Området i Tessjö å mäts regelbundet och när NTM- centralens Laura Forsström jämförde skillnaden på syrehalterna mellan två veckor så hade läget förändrats märkbart till det sämre.

- Helt klart är syrebristen i Tessjö å väldigt låg just nu och när jag jämförde resultaten så hade syret minskat på bara en vecka. Nog är syrebristen en orsak till fiskdöden, men vad som har förändrat syrehalten är det som inte går inte att säga ännu. Kanske är det det varma vädret, men vi väntar på resultaten från proverna, säger Forsström.

Snart ska resultaten från vattenproverna stå klara. Mätningar på mängden näringsämnen och bakteriehalter har gjorts. Om något ämne avviker från det normala kommer det märkas.

En annan faktor som kan ha bidragit till syrebristen är det varma vädret. Nästan 25 grader har det varit i ån och när vattnet är så varmt behöver fiskarna mer syre. Blågröna alger har också påträffats i området och när de döda algerna bryts ner i djupvattnet så leder det ofta till syrebrist nära bottnen.

Inget enskilt utsläpp ska finnas bakom syrebristen.

Även förra året pågick en massiv fiskdöd i Tessjö, men ingen egentlig orsak har kunnat fastställas.

Syrebrist en möjlig orsak till fiskdöden?
Fiskdöden upprepar sig i Tessjö å
Fiskdöden i Tessjö å förblir en gåta