Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Einvis som papp din

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:10.

Vadå triathlon?! Simma kan jag, cykla kan jag och även om jag aldrig tidigare, löpt eller joggat så kan det väl inte vara hela världen att lära sig! Vi är fyra som deltar i Yle:s program ”Mitt triathlon” och vår målsättning är att efter sex månader klara av att genomföra ett triathlon på 1,5 km simning, 40 km cykling och 10 km löpning.

Stig Andersson, en av de fyra deltagarna i Svenska Yles serie Mitt triathlon
Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama

Jag är alltså en i gänget av fyra deltagare i Yles program ”Mitt triathlon” och jag heter Stig Andersson. Äldst i gänget och jag kommer längst norrifrån, nämligen från Pedersöre Sandsund.

Nu är det tre veckor kvar till ”Mitt triathlon” och vårt deltagande i Sun City Triathlon i Vasa den 23/8 -14. Vi har tränat simning, cykling och löpning i sex månader. Så nu är vi redo eller... ??!!
Efter en läkargranskning fick jag ”grönt” och efter en max test på cykel fick jag de första veckornas träningsprogram av min personliga tränare.

Simning
Jag har alltid tyckt om att simma och tänkte att det blir den lättaste biten. Simma crawl var dock något helt nytt för mig och det gick inte alls. Jag har alltid simmat bröstsim. Panikartat plaskade jag mig fram. Några framsteg gjorde jag kanske, men nej, tekniken ville inte sitta. Lade mitt hopp till våtdräkten. Vilken besvikelse när jag första gången testade dräkten! Positionen i vattnet var inte alls vad jag läst på internet. Rörelserna blev tunga och otympliga! Nu fick jag verkligen lära mig simma på nytt, från början igen! Så småningom blev det bättre och nu simmar jag crawl ”sådär”. Jag tycker fortfarande om att simma. Crawl är en spännande utmaning. Jag vill så gärna glida fram som jag sett proffsen göra!

Cykling
Fastspända fötter liggandes på styret skall jag susa fram i en fart som på en trimmad moped! Det var inte så jag hade tänkt mig cyklingen! Aldrig jag skulle spänna fast mina fötter på något med två hjul! Nu cyklar jag på en landsvägscykel med fastspända fötter liggandes på styret och det går riktigt bra. Jag tycker t.o.m att det är roligt! Farten är ändå inte så hög och i nedförsbackarna håller jag tillbaka lite.

Löpning
Började träna löpning med att gå, springa, gå.... Vartefter veckorna gick orkade jag börja springa längre och längre sträckor. Tills jag fick sjuk vad! Värkmedicin, duscha kallt och nya skor gjorde att jag efter ett par veckor var ”på benen” igen! Det var svettigt och tungt men det gick framåt. Trodde aldrig jag skulle orka löpa tio km i sträck! Vilken lycka när jag gjorde det första gången.

Triathlon är en gren
Det är en utmaning att få ihop dessa tre delar till EN helhet och sen också orka genomföra det. Det är här som jag hoppas jag fått något av min fars envishet! Jag har övat på växlingarna och det gäller att hitta en metod/rutin i växlingarna. Ännu har jag inte exakt till 100 % bestämt mig hur denna rutin ser ut.... men det skall klarna nu under de sista träningsveckorna.
Snart står vi på startplatsen färdiga att slänga oss i havet för den första etappen, simning. Hur det går? Ja, det återstår att se!