Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Israel-bojkotter är aktuella igen

Från 2014
Johan Lindberg, konsument i mataffär.
Bildtext - Jag har nog inte tittat efter så noga varifrån citrusfrukterna egentligen kommer, säger Johan Lindberg.
Bild: Erik Ståhl / Yle

Anställda vid Helsingfors universitet och Helsingforsregionens trafik vill avbryta samarbetet med bolag kopplade till Israel. Under tidigare konflikter har israeliska livsmedel också utsatts för bojkott, men det är knepigare nu under sommaren.

Tidigare i år krävde anställda vid Helsingfors universitet att universitetet skulle säga upp kontraktet med säkerhetsföretaget G4S, på grund av företagets människorättskränkningar i Israel.

Som bäst utreder också Helsingforsregionens trafik möjligheterna att bland annat stänga ut bussbolaget Veolia från anbudstävlingar. Veolia Transport Finland är del av multinationella Transdev-koncernen, med verksamhet bland annat på ockuperade områden på Västbanken.

På livsmedelssidan är Israel en stor exportör av citrusfrukter, som under tidigare konflikter utsatts för bojkotter. Under sommaren är det däremot inte säsong för citrus och handeln har därmed inte påverkats nämnvärt, förklarar Kari Luoto vd för Förbundet för Dagligvaruhandel.

- Citrusprodukternas säsong är främst vintertid och då kan minskad efterfrågan ha större effekt, men för tillfället har vi inte märkt något större bortfall.

Konsumenterna mindre aktiva

Överlag har konsumenterna inte gjort några större insatser för att undvika israeliska produkter, men vissa som Yle talat med i Munkshöjden i Helsingfors kan tänka sig att göra det.

- För tillfället väljer jag inte bort produkter, men jag kan överväga det till exempel om krisen i Gaza blir ännu allvarligare, säger Tuire Schreck.

Asko Arkkola tycker å sin sida att frågan Israel-Gaza är för komplicerad för att man ska kunna ta ställning till den genom val av produkter.

- Jag tänker på priset i första hand, därefter på varifrån produkten kommer.

Erik Ståhl

Diskussion om artikeln