Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Upprop om Israels krigsbrott i Gaza

Från 2014
Uppdaterad 02.08.2014 17:25.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Krigsbrottsutredning mot Israel krävs - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Uppropet med krav på en utredning av krigsbotten i Gaza kommer att offentliggöras inom de närmaste dagarna, säger Bo Forsberg, generalsekreterare vid den kristna biståndsorganisationen Diakonia i Sverige. Han varnar också för en etnisk rensning av den bördiga Jordandalen där Israels bosättningar sedan länge har trängt ut palestinierna.

Bo Forsberg har lett Diakonia i 20 år och har varje år besökt både Israel, Västbanken och Gaza, ibland flera gånger per år.

Han har lång erarenhet av att konkret arbeta med lokala samarbetsorganisationer för att förändra och förbättra världen.

Diakonias samarbetsorganisation i Gaza är mänskorättsorganisationen Al Mezan och i Israel heter den motsvarande organisationen B´Tselem. Båda undersöker dagligen vilka brott som förekommer mot mänskliga rättigheter.

Båda anser nu att Israel har gått för långt med sina "legitima militära mål" där nästan 1 500 palestinier har dödats och nästan 7 000 har sårats, de flesta civila, kvinnor och barn. En medveten militär strategi som går ut på att döda civila strider mot folkrätten.

"En allt kraftigare opinion mot Israel"

- Det jag ser är en allt kraftigare opinion mot Israel som kommer från olika delar av världen. Jag ser det bland annat med att det i dagarna kommer ett upprop som jag själv har blivit ombedd att underteckna, säger generalsekreterare Forsberg.

- Uppropet omfattar kända personer, professorer och FN-rapportörer som anser att det nu behövs en objektiv utredning om Israel har begått krigsbrott eller brott mot mänskligheten med bombningarna av Gaza, säger Forsberg.

Kravet man ställer är att FN ger i uppdrag åt Internationella brottmålsdomstolen i Haag att göra en utredning om vad som har förekommit.

Det är viktigt att det internationella samfundet reagerar, säger Forsberg. Samtidigt betonar han att det är viktigt att också göra konkreta saker när det gäller grundproblemet med Israels olagliga ockupation av palestinskt område.

Trots upprepad kritik från FN och USA fortsätter Israel systematiskt att grunda nya judiska bosättningar överallt på Västbanken.

- Tvåstatslösningen av år 1948 existerar inte längre. Den palestinska Västbanken är idag i praktiken bara några små öar mellan Israels växande bosättningar. Bosättningarna binds samman med motorvägar där palestinierna inte får åka, säger Forsberg.

-I Jordandalen som enligt FN:s beslut 1948 är palestinskt område, där pågår just nu etnisk rensning, säger Bo Forsberg. Han tillägger att han är medveten om att det är starka ord.

"Varor från Västbanken måste ursprungsmärkas!"

-En konkret åtgärd är att gå in för en bojkott mot produkter som Israel exporterar från den palestinska Jordandalen rekommenderar Forsberg. Det handlar om det bördigaste området i hela regionen där Israel nu har stora fruktodlingar.

- Alla apelsiner, citroner, frukter och grönsaker vi kan köpa i affärerna är bara märkta med "Israel " som ursprungsland. Men frukterna kan mycket väl komma just från från Jordandalen på den ockuperade Västbanken. Därför måste de ursprungsmärkas, säger Forsberg.

Han säger att vi vanliga konsumenter då kan ta ställning till om vi vill köpa frukten och stödja konflikten eller om vi faktiskt avstår.

- Det här är en oerhört känslig fråga för Israel som vill framstå som ett demokratiskt, öppet land. Israel vill under inga som helst omständigheter ha en diskussion om bojkotter mot deras export av frukt och grönsaker som utgör en stor del av deras export, säger generalsekreterare Bo Forsberg.

Läs också:
Israel-bojkotter är aktuella igen
Israel: Eldupphöret över

Diskussion om artikeln