Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tre män i sjönöd utanför Jakobstad på fredag kväll

Från 2014
Uppdaterad 02.08.2014 12:51.
Hav
Bild: Yle/Marie Söderman

Tre män i åldern 26-28 år hamnade i sjönöd i närheten av Mässkär utanför Jakobstad fredag kväll strax före midnatt. Sommarstugeägare såg nödraketerna som sköts och larmade sjöräddningen. En patrull från sjöbevakningen i Karleby som fanns i närheten kunde snabbt lokalisera platsen, Jakobstads frivilliga sjöräddning ryckte också ut. Två av männen räddades av en lokal fiskare.

Sjöräddningspådrag utanför Jakobstad

Programmet är inte längre tillgängligt

Sjöräddningscentralen i Åbo fick ta emot flera anmälningar om nödraketer och redan 15 minuter efter att den första anmälan gjorts kunde patrullen meddela att man räddat en person och en lokal fiskare räddat två andra personer.

Sjögången var hård under fredagkväll och åska och regn förekom också. Alla tre ombordvarande personer hade flytvästar på sig men bara en hade en orange flytväst, de övriga hade blåa flytvästar och det gjorde det svårare att hitta dem i den hårda sjögången.

Båten överlastad

Båten som männen färdades i var bara 4,2 meter lång men hade en 70 hk aktersnurra. Motorn var överdimensionerad i förhållande till båtens bärförmåga och den var också i övrigt överlastad. Ombord på båten fanns bland annat fem jerrykannor med bränsle. Männen sköt 7-8 nödraketer men bara fyra av dem fungerade eftersom bäst före datum hade gått ut och raketerna var gamla.

Båten började ta in vatten i den hårda sjögången och männen lyckades inte hålla båten läns och den sjönk till slut väster om Aligrundet och männen hamnade i vattnet

Männen på väg till Sverige

Sjöbevakningen hade redan tidigare under kvällen pratat med männen som sade sig vara på väg till Sverige via Mickelsörarna där de planerade att övernatta. Sjöbevakningen ifrågasatte det vettiga i att bege sig till Sverige i en så liten båt i det rådande vädret.

- Patrullen hade meddelat männen att det kanske inte löns att gå över till Sverige med en så liten båt , speciellt i ett sånt väder, säger Jari Rantala som var räddningsledare vid Sjöräddningscentralen i Åbo under räddningspådraget utanför Jakobstad på fredagkväll.