Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

UMK öppnade dörrar för Jonas

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Jonas W. Karlsson.
Bildtext Jonas W. Karlsson jobbar som låtskrivare.
Bild: Yle / Hanna Othman

Den första september kan man börja lämna in bidrag till nästa Tävlingen för ny musik UMK. En som chansade och lämnade in en låt till den allra första UMK är låtskrivaren Jonas W. Karlsson, och han ångrar ingenting. Hans syster Pernilla Karlsson vann hela tävlingen och representerade Finland i Eurovisionen i Azerbajdzjan år 2012 med låten När jag blundar.

Nöjesfredag: Jonas W. Karlsson tipsar hur man skriver en hit

Programmet är inte längre tillgängligt

– Man kan nästan säga att jag fick mitt genombrott tack vare Eurovisionen. Det var de tiderna som saker började hända. När man gör något sådant här så får man mera jobb, och om man lyckas med det så blir man erbjuden ännu mera arbete.

Karlsson har sysslat med musik ända sedan skoltiderna, men säger att det här var första gången som skivbolagen visade något intresse för det han höll på med. Eurovisionen öppnade många dörrar menar han, och säger att Tävlingen för ny musik är ett bra tillfälle att få synlighet.

Jobbar med stjärnorna

I dagens läge är Jonas W. Karlsson väletablerad på finska musikmarknaden och jobbar med de största namnen inom branschen, som Anna Abreu och Isac Elliot. Han jobbade också med Kasimirs låt Vadelmavene som i juli sålde platinum.

– Det känns roligt att jobba med dem. Roligt att folk vill lyssna, och tycker om den musik jag gör.

Hur ska man skriva en hit?

Oftast är det svåraste skedet med att skriva en låt då man sitter med gitarren och funderar på hur min UMK-låt ska gå, säger Jonas W. Karlsson.

– Mitt sätt att skriva låtar handlar om att ha roligt och göra sådant som jag tycker om själv. Om jag märker att det här tycker jag inte om, det här låter inte bra – då ska man börja om från början. Man ska inte fastna vid något som inte verkar fungera. Övertänk inte heller. Man kan inte utgå från att man ska skriva en Euphorialåt som Loreen, det är en dålig start. Ha roligt, lek och testa saker.

Tävlingen för ny musik är bra på det sättet att man inte behöver ha en helt färdigtproducerad låt att skicka in. Det hjälper UMK-teamet med om man kommer vidare i tävlingen. Det betyder alltså att tekniken med hur man spelar in låten inte behöver vara det dyraste som finns på marknaden, fast låtens idé nog ska vara hörbar.

– En bra låt ger en reaktion. Kanske den väcker en känsla. Om hela teamet som jobbar på en låt börjar dansa och le då de lyssnar på den, då vet vi att vi har något bra på gång, säger Karlsson.

Bra låtar kan också födas snabbt

Bildtext Jonas syster Pernilla Karlsson sjöng När jag blundar i Baku år 2012.
Bild: EPA / Joerg Carstensen

Det är en månad kvar tills man ska börja lämna in UMK-bidragen, hinner man ännu skriva en låt fast man börjar först nu?

– Absolut, säger Jonas W. Karlsson. När jag blundar skrev jag en kväll, fortsatte skriva nästa dag och sedan kom Pernilla in och sjöng några dagar senare. Efter att vi kom vidare sköttes mixningen av Jukka Immonen. Man hinner med mycket på en månad.

Man har ingenting att förlora på att skicka in sin låt till UMK säger Karlsson. Ingen skrattar åt det du gjort. Vad för då framtiden med sig för UMK-vinnaren?

– Jag har redan börjat jobba på min dröm. Min dröm har alltid varit att få skriva låtar. Jag åker mycket utomlands och skriver med andra låtskrivare. Det jag ännu skulle vilja är att mina låtar spelas på internationell radio.

Den 1 september kan man börja lämna in bidrag till UMK.

Läs mera om tävlingsreglerna för Tävlingen för ny musik UMK på UMK-webben.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln