Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ännu en FN-skola bombades

Från 2014
Uppdaterad 03.08.2014 20:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: FN talar om en humanitär katastrof efter ännu en attack mot en FN-skola - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Många döda och skadade rapporteras efter israeliskt angrepp mot en FN-skola som inhyser flyktingar i Rafah i södra Gaza. Det är redan den tredje FN-skolan som bombas sen konfliktens början.

Åtminstone 10 människor rapporteras ha dödats då bomber träffade FN-skolans gård i Rafah i södra Gaza. Bomben ska ha träffat då mat delades ut till flyktingar och andra behövande.

Över 3000 mänskor som har flytt undan striderna och bombardemangen i Gaza ska ha sökt skydd hos FN i skolan.

FN-organet UNRWA som driver skolan säger att skolans koordinater hade givits åt den israeliska armén, tillsammans med de andra 95 FN-lokalerna som har tagit emot nästan en kvartsmiljon Gazabor.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fördömer i skarpa ordalag den israeliska bombningen av FN-skolan. Enligt Ban var det frågan ett grovt brott mot internationell humanitär lag.

Ban beskrev angreppet som ett omoralisk illdåd och ett brott och krävde att de skyldiga ställs till svars.

Den israeliska armén säger att incidenten kommer att undersökas, men har inte givit andra kommentarer.

Över 30 mänskor har dödats i bombardemangen i Gaza sen söndag morgon.

Humanitära läget kritiskt

UNWRA har också larmat om att det humanitära läget i Gaza börjar nå bristningsgränsen. På grund av det uteblivna eldupphöret har UNRWA inte kunnat föra ut förnödenheter till skolor och utdelningsplatser i Gaza.

Mediciner och medicinsk utrustning börjar också ta slut på sjukhusen i Gaza, som dessutom har drabbats av svårt av brist på el.

Israel bombade Gazas enda kraftverk för en vecka sen, och sjukhusen får nu sin el från generatorer. Bränslet för generatorerna håller ändå också på att ta slut.

Inget tillbakadragande

Den israeliska armén tillbakavisar rapporterna om att israeliska enheter håller på att dras tillbaka från Gaza.

Enligt armén är det frågan om truppförflyttningar, där en del enheter vid fronterna byts ut mot andra enheter och andra enheter skickas till nya områden.

Den israeliska armén har meddelat att invånare i vissa områden i Gaza kan återvända till sina hem.

Armén säger ändå att operationen i Gaza inte är över och kommer att fortsätta så länge det krävs, utan att ändå ge några specifika uppgifter om vilka mål som måste nås innan trupperna kan dras tillbaka.

Israelisk soldat dödförklarades

Armén har också nu dödsförklarat den soldat som troddes ha tagits tillfånga av Hamas krigare.

Enligt armén har soldaten troligen dödats i samma strid där han tidigare troddes ha tagits tillfånga, och där också två andra israeliska soldater dödades.

Läs också:
Israel: Försvunnen soldat är död