Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ungdomsorganisation jobbar för antirasism på gräsrotsnivå

Från 2014
Uppdaterad 03.08.2014 20:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Ungdom mot rasism strävar efter att få med unga i olika delar av Finland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På söndagen grundades den första finländska antirasistiska ungdomsorganisationen, Ungdom mot rasism i Finland.

Då nittonåriga Rebecka Åkers kenyanske pojkvän misshandlades på grund av sin hudfärg för tre veckor sedan kände hon att hon måste göra något. Hon skrev en kolum om rasism som publicerades i Arbetarbladet.

- Det kändes otroligt orättvist att han blev misshandlad på grund av sin hudfärg och jag kände att jag måste få berätta om det, säger Åkers.

Snart efter att kolumnen publicerats på nätet blev Åkers kontaktad av den 23-åriga sverigefinländaren Dennis Barvsten som frågade om hon ville vara med och starta upp en antirasistisk ungdomsorganisation. I dag, endast tre veckor sedan misshandeln har Ungdom mot rasism i Finland officiellt blivit till.

Personerna bakom organisationen Ungdom Mot Rasism i Finland.
Bildtext Rebecka Åkers i mitten och Dennis Barvsten till höger om henne samt resten av gänget på organisationens bildningsmöte.
Bild: Ungdom Mot Rasism i Finland

- Det känns jättespännande. Vår systergrupp i Sverige föddes under 1990-talet och nu får vi starta upp motsvarande organisation här. Vi visar att den politiska aktivismen inte är död, säger Åkers.

Hatkommentarer på nätet

Trots att organisationen formellt grundats först i dag har den redan mötts av irriterade och hatiska kommentarer. I fredags intervjuades Hanna Björklund som också är aktiv i organisationen av en journalist från Vasabladet och artikeln väckte irritation bland många läsare.

- Det här bevisar bara att vi verkligen behövs, säger Barvsten.

Barvsten är inte förvånad över de negativa kommentarerna, han är medveten om att sådant pyr under ytan.

- Vi kommer att få mera liknande kommentarer, men det är sådant vi måste strunta i. Vi ser ett värde i att vi är med i kommentatorsfälten, ute i samhället, på demonstrationer. Var det än kan tänkas finnas rasism ska vi vara med.

Lokalavdelningar

Organisationen strävar efter att minska på rasismen i samhället och göra finländarna medvetna om att det finns rasism också i vårt land.

- Det handlar mycket om att skapa lokal verksamhet, rasismen finns ju överallt i samhället. Oberoende av hur öppen man är har man fördomar, även jag har fördomar. I varje by, i varje region och i varje land finns det rasistiska strukturer och därför är det viktigt att vi arbetar lokalt, säger Barvsten.

Vem som helst som vill kan starta en lokalavdelning till organisationen Ungdom mot rasisim i Finland och Barvsten hoppas att det är många som vill göra det.

Diskussion om artikeln