Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studerande nedslås inte av uppsägningar

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Uula Ranta, student vid Uleåborgs universitet
Bildtext Uula Ranta har aldrig varit intresserad att jobba på större företag.
Bild: YLE/Isabella Mattsson

Flera informationsteknikstuderande vid Uleåborgs universitet är hoppfulla om att få jobb, trots beskedet om att tusen personer inom branschen kommer att få sparken i Uleåborg. Vid Uleåborgs universitet följer man noga med hur branschen utvecklas.

ICT-studerande Uula Ranta säger att hans karriärval inte har påverkats av den senaste tidens nyheter om ICT-företag som lägger ner sina enheter i Uleåborg.

- Det finns så mycket mer än bara Microsoft och andra storföretag, de har aldrig varit ett alternativ för mig. Jag känner att om jag bara kan det jag gör så får jag nog jobb, säger Ranta, som i höst inleder sitt tredje studieår.

Hans studiekamrat Antti Möttönen, som är ordförande för ICT-studerandes ämnesförening vid Uleåborgs universitet, håller med Ranta.

- Det talas i viss mån om det här bland studerande, men stämningen har inte varit dålig. Bland oss som studerat tre år verkar dessutom de flesta ha fått sommarjobb inom vår bransch, så företag anställer nog.

Själv har han de två senaste somrarna fått jobb inom sin egen bransch, berättar han.

Färre praktikplatser

Lauri Lajunen, rektor vid Uleåborgs universitet, säger att nedläggningen av två stora företag i regionen kommer att påverka studerandena.

- Företagen har erbjudit många praktik- och arbetsplatser och nu kommer konkurrensen om dem att hårdna, när många kompetenta personer kommer ut på arbetsmarknaden samtidigt. Men universitetet skapar delvis sina egna arbetsplatser, eftersom vår forskning brukar generera uppstartsföretag.

Enligt Lajunen följer universitetet hela tiden med hur branschen utvecklas, idag ännu mer noggrant än tidigare. Men bara för att några företag gör omstruktureringar kommer universitetet inte att ändra på sina studier, säger han.

Mild oro

Eliska Nyrönen, som studerar för femte året, delar inte studiekompisarna Rantas och Möttönens optimistiska tankar om framtiden.

- Det finns inga garantier för att man får jobb, säger Nyrönen som fick studera i fem år innan hon hittade ett sommarjobb inom branschen.

Nyrönen hoppas att hennes nuvarande sommarjobb så småningom ska leda till en fast anställning.

Uula Ranta säger att det ligger på studerandenas ansvar att se till att man kan erbjuda arbetsgivaren något speciellt.

- På universitetet lär man sig grunderna i exempelvis programmering, men för att ha något att visa för arbetsgivaren måste man lära sig mer på egen hand. Jag tror det är det enda sättet att få jobb, säger Ranta.

Han påpekar att det också är bra att skapa sig ett brett nätverk redan under studietiden, till exempel genom att delta i olika studentevenemang.

Diskussion om artikeln