Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler döda efter skalv

Från 2014
Uppdaterad 04.08.2014 08:55.
Yle Nyheter: Jordskalv i Yunnan - Spela upp på Arenan

Tusentals soldater letar efter levande i förödelsen efter gårdagens skalv i Yunnan-provinsen i Kina. Vädret försvårar ändå räddningsoperationen och det kan ta dagar att nå alla drabbade samhällen.

Soldater och räddningsmanskap har redan hittat närmare 400 kroppar i ruinerna i Yunnan. Antalet döda befaras ändå stiga då räddningsmanskapet når större delar av det drabbade området.

Skalvet uppges ha förstört över 12 000 hus, varav många helt har jämnats med marken.

En far med barn väntar på vård i sjukhuset i Ludian i Yunnan-provinsen
Bildtext En far väntar på att hans dotter ska få vård i sjukhuset i Ludian.
Bild: EPA/Zhao YF CHINA OUT

Flera hundra mänskor har rapporterats saknade. Då skalvet slog till på morgonnatten lokal tid, befaras ändå många hela familjer ha begravts i rasmassor utan att någon kan anmäla dem som saknade.

Som en krigszon

Området har flera gånger drabbats av svåra skalv. Senast i september 2012 dödades 81 mänskor i en kraftig jordbävning.

Söndagens skalv skedde ändå närmare jordytan än då, och har enligt vittnen orsakat mycket större skador.

– Det här är mycket, mycket värre än det som hände för två år sen. Jag har aldrig känt så kraftiga skakningar. Det ser ut som ett slagfält efter en bombning. Allt jag ser är ruiner, sa My Liya i en av de värst drabbade städerna Zhaotong till den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Regnet försvårar

Den kinesiska regeringen har skickat flera tusen soldater till området för att hjälpa räddningsarbetarna.

Hela operationen försvåras ändå av att det bergiga området i norra Yunnan på sistone har drabbats av häftiga regn.

Tillsammans med skalvet har regnet orsakat många jordskred som har skurit av vägar och förbindelser till delar av det drabbade området.

Soldaterna har fört tung utrustning för att öppna vägarna ut til de många avskurna byarna, men arbetet går långsamt på grund av vädret och myndigheterna varnar för att det kan ta dagar innan de når ut till alla avskurna samhällen.

Mer regn har dessutom utlovats i området, vilket ytterligare försvårar läget både för räddningsmanskapets insatser och för de många skadade och hemlösa.

De kinesiska myndigheterna medger att de inte ännu har en fullständig bild av läget eller förödelsens storlek, men säger att antalet döda troligen stiger markant då räddningsarbetarna når ut till de mest avlägsna samhällena i det drabbade området.