Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Genom cosplay får Stella vara kreativ och skådespela

Från 2014
Uppdaterad 04.08.2014 23:47.
Stella Crawford
Bildtext Stella Crawford i sin cosplaydräkt föreställande Megan från My Little Pony and Friends.

Det var i femte klass som Stella Crawford upptäckte mangaserier och anime. Intresset för japansk kultur och konst växte sig snabbt till något mer, då Stella kom i kontakt med cosplay.

- Man kan klä ut sig till vad man vill, säger Stella Crawford, 17- åringen från Borgå som tycker att det roligaste med att klä ut sig är att man får vara någon annan.

- Cosplay handlar om att vara kreativ och det är nog en konstform. Man skapar något man vill visa upp åt andra, säger Crawford.

Sina dräkter visar man sedan upp på animemässor, konvent. Crawford beskriver med ett leende konventen som nördmaskerader. På mässorna kan man också köpa animegrejer och annat nördigt. Det ordnas också programpunkter och tävlingar som man kan tävla i. Crawford har en gång tävlat, det var av en slump hon blev tillfrågad av ett gäng som saknade en lagmedlem.

När cosplaytrenden startade så klädde man först ut sig till karaktärer från animeserier, men nu kan man också klä ut sig till västerländska seriefigurer. Fantasyfigurer som Harry Potter och hans vänner är populära. På en mässa har Crawford sett en person utklädd till Mumin.

Crawfords bästa dräkt föreställer Megan från My Little Pony and Friends. Hur mycket man går in i sin roll är upp till en själv.

- Några tycker om att bara klä ut sig medan andra vill skådespela och agera som karaktären skulle göra. Jag tycker om att skådespela och om jag skulle göra det nu i den här dräkten skulle jag gå omkring och säga "friendship and rainbows" Det är det som My litle pony handlar om, säger Crawford.

Crawford har inte märkt av ett speciellt stort intresse för cosplay i Borgå, men nog är det relativt stort i hela Finland. Många hundra personer kommer till konventen som ordnas runt i landet. Senaste konventbesöket var på Desucon som varje år ordnas i Lahtis.