Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nostalgiskt och nyskapande med Suede

Från 2014
Suede uppträder på Ruisrock.
Bildtext Suede spelade på Ruisrock tidigare i sommar.
Bild: Yle/Louise Lindberg

Vi träffar Suede och snackar om nya låtar och konsten att balansera. Men varför är de så förvånade över sommarvärmen?

Suede är det brittiska bandet med många år på nacken. Gruppen bildades redan 1989, hade sin storhetstid på 90-talet, för att sedan splittras 2003. Tio år senare var de tillbaka med skivan Bloodsports och nya turnéer, och där befinner de sig fortfarande. Den här sommaren hann de också med ett stopp i Finland. Ett lite annorlunda besök eftersom de tidigare bara varit här på vintern.

- Första gången vi spelade utanför Storbritannien så åkte vi till Finland. Det var vinter, och vi hade inte riktigt varit utomlands innan, så vi hade inga jackor med oss. Vi kom fram och det snöade i 14 timmar. Vi har varit här två gånger sedan dess, och det har alltid varit kallt, så det här känns jättekonstigt. Att se grönska och folk i shorts. Det är vackert, säger basisten Mat Osman.

Bandet gör många spelningar i sommar, och det gäller att hålla intresset uppe både inom bandet och för publiken. Ett sätt att göra det roligare är att spela nya låtar. Danmark, och även Finland, har fått äran att höra den nya låten Tightrope.

- Vi testade att spela den live i Danmark, och det var första gången vi spelade den. Det är viktigt att spela nytt material när du turnerar, och att hitta en balans mellan att hålla både publiken och dig själv engagerad, säger sångaren Brett Anderson.

Det får inte bli tråkigt

En ny låt engagerar bandet och håller dem på alerten. Utan nytt material kan allt börja gå på autopilot. Suede försöker lägga in så många nya låtar som möjligt under en turné, och just nu har bandet flera nya låtar som kanske är redo för en liveförevisning.

- Jo, men det är också svårt att spela nya låtar. Det finns vissa som jag bara vet att inte fungerar live. De kanske kan bli bra livelåtar, men då krävs det tid av bandet. Tightrope är en så enkel låt, så jag tänkte att den säkert fungerar, säger Brett.

Nostalgipubliken är på plats

Eftersom Suede var så stora som de var på 90-talet, är det självklart att folk kommer till deras spelningar för att uppleva lite nostalgi. Det här är ändå inte frustrerande för bandet.

- Här gäller det också att hålla en balans. Vi balanserar konstant mellan folk som aldrig har sett oss och vill höra vad vi gjort de senaste 20 åren, och hardcorefans som vill höra nytt material. Det farliga med nostalgi är när du inte går framåt. Så länge vi gör fina nya skivor är jag glad över att också titta tillbaka. Det är när du bara tittar tillbaka som olyckor uppstår, säger Mat.

- Båda delarna är viktiga för kreativiteten. För att gå framåt måste du också se bakåt. När Suede kom tillbaka år 2010 handlade mycket om det som varit. Vi upptäckte vår historia på nytt, och det formade vår nya skiva Bloodsport. Vi lärde oss vad de bra sakerna i Suede var igen. Vi hade glömt det mot slutet av 90-talet. Att göra en ny skiva tio år efter den senaste var en bra sak att göra. Jag är väldigt stolt över den, säger Brett.

Det tioåriga uppehållet var det bästa som kunde hända Suede. De återupptäcker sig själva och märker att de fortfarande kan hitta på nya grejer. Fast det lyckas så klart inte alltid.

- De första tio låtarna vi skrev när vi kom tillbaka var inte så bra. Det hördes att de gjorts av fem personer som under de senaste tio åren rört sig åt olika håll. Det är som Brett säger, att plötsligt kommer du till en punkt där du minns hur Suede låter, och då kommer låtarna mer naturligt, avslutar Mat.