Esbo domkyrka är bröllopsfavorit
Bröllopssäsongen når sin kulmen den här veckan. För flera församlingar i huvudstadsregionen är lördagen 9 augusti den populäraste dagen för vigslar. Också i Esbo märker man att allt flera vill vigas mot slutet av sommaren.
- Det är svårt att säga någon exakt dag som skulle vara mera populär än andra, men vi har nog märkt att när par bokar så vill de gärna vigas i maj och juni, och sedan i augusti och september. Högsommaren verkar många vilja undvika, berättar kyrkoherde vid Esbo svenska församling, Roger Rönnberg.
Också längre in på hösten och vinter har stigit i popularitet. Så här var det inte förr, konstaterar Rönnberg.
- Förut var midsommaren den absolut populäraste tidpunkten för bröllop. Så är det inte mera.
Esbo domkyrka lockar också utifrån
För esboborna är Esbo domkyrka val nummer ett - den här sommaren vigs över 70 par i den gamla gråstenskyrkan. Man måste vara ute i god tid om man vill få en vigseltid i kyrkan, berättar Rönnberg.
- Man måste nog boka ett år i förväg. Nästa sommar börjar redan vara full, men det lönar sig så klart att fråga om man är intresserad!
Förutom par från Esbo svenska församling och finskspråkiga Espoon tuomiokirkkoseurakunta, finns också ett visst intresse utifrån.
- Det kommer en del par från andra håll, och i år har vi tagit ett nytt system i bruk där församlingsmedlemmar vars hemkyrka Esbo domkyrka är har förtur och får boka under maj månad, och efter det får vem annan som helst. Tidigare var det bara de egna församlingsmedlemmarna som fick boka sommarlördagarna, berättar Rönnberg.
"Riktig" kyrka tilltalar
Att just Esbo domkyrka känns lockande för många par har delvis med kyrkans ålder och utseende att göra, säger Rönnberg. Kyrkan är byggd på 1400-talet och har sina ursprungliga väggmålningar kvar.
- Många människor tänker att så här ska en kyrka se ut. Utan att ringakta eller förakta några andra kyrkor, men ofta söker man sig till en sådan här gammal gråstenskyrka, säger Rönnberg.
Esbo domkyrka var ursprungligen en katolsk kyrka, som under reformationstiden på 1500-talet byggdes om. Under en omfattande renovering på åttiotalet återskapades en del av de gamla katolska inslagen, med avsikt att ge varje århundrade av kyrkans historia en plats.
Hör längre intervju med kyrkoherde Roger Rönnberg intill.