Svartgul invasion i sommar
Getingar är inte aggressiva till sin natur men sticks om de känner sig hotade eller trängda. Allergiska reaktioner är ovanliga men ont kan det göra och en antihistamintablett kan vara på sin plats. Ogillar man getingar kan man åtminstone glädja sig åt att de motarbetar bladlöss.
Biologen Anders Albrecht säger att det är mer getingar i sommar än normalt. Orsaken till det här är tajmningen i naturen.

Webbdoktorn: Akutvård på sommarstugan: Getingstick

Radiodoktorn: Getingallergi - symptom och hyposensibilisering
Bland annat sammanföll blåbärsrisets blomning med den tid då getingdrottningarna samlar nektar till sin första kull.
- Det fanns alltså massor med energi just då den behövdes, säger Albrecht.
De senaste regnskurarna har också varit ypperliga för äggkläckningen eftersom det behövs vatten för att den ska lyckas. Albrecht säger att getingarna är bra eftersom de upprätthåller balansen i naturen genom att exempelvis motverka bladlöss.
Ofarliga stick för de allra flesta
Getingarna drar sig till söta saker och därför surrar det ganska vilt runt folk just nu. Saftglaset, ölen eller blåbärspajen drar lätt till sig insekter.
Getingstick är ofarliga för de flesta. De gör visserligen ont och det kan uppstå en liten röd svullnad som håller i sig i några dagar men det här kan man behandla hemma.
Det bästa rådet är att lägga något kallt på det ställe där man har blivit stucken, det lindrar smärtan och stoppar svullnaden. Ett annat gott råd är också att ta det lugnt och inte stressa upp sig eftersom giftet då inte sprider sig så lätt till resten av kroppen.
Ibland kan ett getingstick leda till en ganska kraftig svullnad på ett stort område och då ska man uppsöka sjukhus för att få hjälp. Vanligtvis får man en kortisonspruta.
- Eftersom det blir hål på huden efter ett stick kan det i vissa fall uppstå en infektion av bakterier som krupit sig in och då behöver man en antibiotikakur, säger läkare Robert Bergholm.
Alla som har fått ett getingstick kan med fördel också ta en antihistamintablett och smörja området med en kortisonsalva.
- Det finns inget vetenskapligt bevis för att till exempel Kyypakkaus skulle fungerar men har du en hemma så ta en tablett, det är kortison som fungerar antiinflammatoriskt, säger Bergholm.
Ta kraftig reaktion på allvar
I några få fall kan getingstick leda till en kraftig allergisk reaktion.
- Det här är ovanligt men det gäller förstås att följa med sina symptom. Jag skulle uppskatta att så få som en på 10 000 är allergiska, säger Bergholm.
Man ska ringa 112 om man vet att man är allergisk och har fått en anafylaktisk reaktion tidigare. Man ska även ta följande reaktioner på allvar: andnöd, kraftigt illamående och utslag som sprider sig över stora delar av kroppen.
Har man blivit stucken i ansiktet, på halsen eller i munnen ska man också ta sig till sjukhus eftersom det kan svälla upp rejält. Spädbarn och personer med nedsatt allmäntillstånd ska i regel uppsöka sjukhus efter ett getingstick.
Har man inte blivit stucken förr så ska man följa med hur kroppen reagerar. Är man allergisk kan symptomen uppenbara sig till och med en halv timme efter själva sticket.
Har man blivit stucken tidigare i livet och inte reagerat speciellt kraftigt är man knappast allergisk, men Bergholm säger att inget är omöjligt eftersom allergier kan utvecklas plötsligt.
Enkla råd
Undvik att ha söta saker framme och skippa parfymen eftersom getingarna söker sig till sådant.
Häll upp dryckerna i glas så att du ser vad du dricker. Det är svårt att hålla koll på innehållet i en burk eller mörk flaska och plötsligt har man en geting i munnen.
Använd kläder med långa ärmar och ben, det skyddar.
Men framförallt: sitt still. En geting sticker inte dig utan att känna sig hotad eller trängd.
När en geting sticks blir det ett hål i huden men när ett bi sticker blir gadden och giftblåsan kvar. Tittar man noga efter där man blivit stucken kan man se gadden och då är det bra att ta bort den med en pincett eller skrapa huden med ett vasst föremål, rekommenderar Bergholm.