Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hartwallarenan vill locka ryska turister

Från 2014
Uppdaterad 05.08.2014 09:18.
Hartwall arenan renoveras inför KHL-säsongen
Bild: Sandra Anttila

Renoveringarna på Helsingforsarenan börjar bli färdiga. Enligt vd Kimmo Kivisilta har det inte varigt ett billigt projekt. Han är ändå optimistisk om framtiden och tror på att satsningen för med sig nya värdefulla marknader.

För ett drygt år sedan köptes Hartwall Arena av affärsmännen Gennadij Timtjenko och Arkadij och Boris Rotenberg. De äger också en andel av ishockeylaget Jokerit som flyttat till den östeuropeiska ishockeyligan KHL och kommer att spela på arenan. I och med de nya ägarna har den 17 år gamla byggnaden fått en ansiktslyftning.

- Vi talar om en investering i miljonklassen, säger den stolta vd:n Kimmo Kivisilta.

Renoveringarna ska slutföras innan den ryska hockeyligans start i september.

- Att Jokerit flyttar till KHL innebär också en ny tid för Hartwall Arena. Det har funnits en vilja att investera och göra den till ligans finaste hall. Speciellt har vi satsat på tekniska egenskaper.

En 276 meter lång tv-skärm löper nu kring planen vid läktaren. Kivisilta säger att det är Finlands största digitala medieyta. Också korridorerna har fått en mängd nya skärmar. De ska bland annat öka reklamintäkterna.

- KHL intresserar annonsörer, den ryska marknaden intresserar annonsörer.

Förutom nya annonsörer tror Kivisilta att förändringarna också kommer att hämta in en större utländsk publik - framför allt österifrån.

- St:Petersburg har fem miljoner invånare och ligger nära. Därifrån förväntar vi oss förutom en ny hockeypublik, också folk som kommer på konserter och andra evenemang.

"Politiken påverkar inte Helsingforsarenan"

Arenans vd är inte orolig över att det spända politiska läget mellan Ryssland och övriga Europa ska inverka på verksamheten. En av Arenans ägare finns med på EU:s sanktionslista, men Kivisilta är övertygad om att det inte kommer att påverka publikens intresse.

- Finländare kommer för att se stjärnorna som spelar här, oberoende av vem som äger arenan.

Kivisilta vill hålla businessen isär från politiken. Han fokuserar på att erbjuda underhållning.

- Under svåra tider behövs bröd och skådespel, säger han.