Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En död i skogsbranden i Sverige

Från 2014
Uppdaterad 22.03.2016 14:34.
Nyhetsvideor: Myndigheterna har inte kontroll på skogsbränderna i Sverige. - Spela upp på Arenan

Skogsbranden som härjar i Sala, nordväst om Stockholm, har nu krävt ett dödsoffer. En man hittades död strax efter midnatt, uppger den svenska polisen.

Kroppen ska ha varit svårt bränd och har inte kunnat identifieras. En plånbok med id-handlingar hittades bredvid kroppen och därmed kan det röra sig om en 30-årig man, skriver DN.

Också en man i 40-årsåldern ligger nedsövd på sjukhuset i Linköping efter att ha skadats i branden under gårdagen. Läget beskrivs vara stabilt, men skadorna är allvarliga, skriver Sveriges Radio.

På tisdag morgon uppgav räddningstjänsten att branden omfattar ett område på ett 10 gånger 15 kilometer stort område.

Stora skogsbränder i Sala i Sverige 2014.
Bildtext Stora skogsbränder i Sala i Sverige.
Bild: EPA/JOCKE BERGLUND SWEDEN OUT

Skogsbränderna som nu härjar beskrivs som de mest ödeläggande i landet i modern tid och klassas som en riksangelägenhet.

Tusen personer är evakuerade men långt fler väntar på besked.

Länsstyrelsen i Västmanland uppmanade på tisdag förmiddag de drygt 4 500 invånarna i Norberg att förbereda sig på evakuering eller att frivilligt lämna sina hem redan nu. Beroende på vindarna kan branden sprida sig två kilometer i timmen under eftermiddagen och nå tätorten i Norberg redan på tisdag kväll, säger man på Länsstyrelsen.

På en presskonferens på tisdag eftermiddag sade ändå räddningsledare Lars-Göran Uddholm att man nu klarar av att hålla tillbaka branden och att en evakuering kanske ändå inte kommer att behövas.

- Som det ser ut nu kommer man inte att behöva evakuera Norberg. Vi har haft något mer gynnsamma förhållanden i dag med lite svagare vind. Vi kan hålla tillbaka branden med de vattenbombningar som vi genomför, säger Uddholm.

Italiensk vattenhjälp

Två italienska flygplan med kapacitet att transportera upp till fem kubikmeter vatten vid varje tillfälle kommer att börja vattenbomba området på tisdag för att komplettera de helikoptrar som försökt släcka elden. Assistans väntas också från Frankrike.

Det här är första gången Sverige måste begära hjälp utomlands för att bekämpa en brand, enligt myndigheterna.

- Planen ska landa under tisdag eftermiddag. Vi jobbar nu med att förstärka insatsen, både med vattenbombningar och med markinsatser. Vi förbereder oss också på en vindkantring om vinden tilltar, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm.

Journalister på plats i skogen rapporterar att de har sett att vattenbombningen varit verksam och att eldarna har slockant. Men några timmar senare har elden blossat upp på nytt på samma ställe.

I många fall är det undervegetationen och rötterna som brinner och pyr. Det ökar också risken för att träden faller och skadar dem som försöker släcka elden.

Släckningsarbetet väntas pågå minst en månad.

Läs också:
Skogsbranden i Sverige sprider sig okontrollerat

Diskussion om artikeln