Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

2000 kilometer i en nordlandsbåt

Från 2014
Uppdaterad 05.08.2014 13:17.
Arne Eriksen
Bildtext Arne Eriksen
Bild: Yle/Carina Bruun

Project Narhval, så kallar Arne Eriksen resan för att få hem sin 25 fot långa nordlandsbåt Narhval från Trondheim till Esbo. Hemresan väntas ta minst 30 dagar och görs med hjälp av en besättning på fem man. Tidigare erfarenheter av segling är begränsade.

Morgonöppet: Med nordlandsbåt från Norge till Finland

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag har själv just seglat för andra gången i mitt liv, och ur besättningen kan två stycken segla. De andra är klättrare och friluftsmänniskor, berättar Eriksen.

Eriksen är ändå inte helt oerfaren när det gäller att röra sig till havs.

- Jag har paddlat väldigt mycket, och jag är öbo från norra Norge, så jag är uppvuxen med havet.

Båttypen, nordlandsbåt, är också bekant för Eriksen sedan tidigare, även om han inte just seglat. Att det ska gå bra att resa finns det ingen tvivel om, säger Eriksen.

- Det som oroar mig mest är att det inte ska bli tillräckligt med vind, så att vi måste ro mycket.

Ett litet vikingaskepp

Nordlandsbåt är en norsk bruksbåt som användes bland annat till fiske i fjordarna. Till utformningen påminner den om vikingaskeppen, och klarar av ganska häftiga förhållanden.

- Den här modellen har mest använts till lofotsfiske, som pågår mellan januari och april, så den är designad för att klara av norsk vinterstorm, berättar Eriksen.

Eriksens intresse för nordlandsbåtar vaknade redan tidigt, men det var först den här sommaren som han på allvar började kolla på utbud och priser. Eriksens båt är byggd 1894 och kostade honom 50 000 norska kronor, det vill säga knappa 6000 euro. Den fick namnet Narhval.

- Namnet kommer av att jag som liten var väldigt intresserad av valar. Narval är en symbol för arktiskt hav för mig. Jag studerar marinbiologi och är intresserad av arktiska havsområden, så det blev ett naturligt val, berättar Eriksen.

Narhval lämnar Trondheim 26 augusti. Följ med Project Narhval på deras facebooksida. Hela intervjun med Arne Eriksen hör du intill.

Mer om ämnet på Yle Arenan