Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland hotar att stoppa flyg över Sibirien

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Finnairs flygrutter till Asien

Ryssland kan begränsa eller helt förbjuda europeiska flygbolag att flyga över Sibirien, skriver den ryska ekonomitidningen Vedomosti enligt nyhetsbyrån Reuters.

Åtgärden skulle vara ett motdrag till Europeiska unionens utvidgade sanktioner mot Ryssland till följd av krisen i Ukraina.

Tidningen uppger att restriktionerna som bäst diskuteras inom de ryska utrikes- och transportministerierna. Det är ändå den ryska regeringen som fattar det slutliga beslutet, och premiärministerns informatör säger att man än så länge inte har fått något förslag från ministerierna.

Det ryska lågprisflygbolaget Dobrolyot blev tvunget att avbryta sina flygningar förra veckan, eftersom hyresavtalen för de plan bolaget använder avbröts till följd av EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Dobrolyot hamnade på sanktionslistan för att de flög från Moskva till Krim. Dobrolyot verkar under Aeroflot, det statliga ryska flygbolaget.

Gäller bland annat Finnair

Om Ryssland inför restriktioner för flygningar över Sibirien stiger sannolikt biljettpriserna i Asientrafiken.

Restriktioner skulle drabba en lång rad europeiska flygbolag, bland annat Finnair, Lufthansa, British Airways och Air France. Också det ryska statliga flygbolaget Aeroflot skulle drabbas, eftersom Aeroflot årligen uppbär avgifter på över 300 miljoner dollar för överflygningar.

Trafik- och kommunikationsminister Paula Risikko från Samlingspartiet vill inte ge några kommentarer innan hon har fått mera information.

Regeringsråd Anna Sotaniemi vid Kommunikationsministeriet påminner om att det än så länge rör sig om obekräftade uppgifter

- Det är oroväckande nyheter, men vi måste avvakta och se i fall Ryssland verkligen tänker agera.

Också Finnairs informationschef Arja Suominen är förtegen.

- Vi har sett Vedomostis artikel, men har inga andra uppgifter. I enlighet med vår kommunikationspolicy kommenterar vi inte heller spekulationer som förekommer i media, säger Suominen till Yle.

Finnairs avkastning kommer till 40 procent från Fjärranösterntrafiken.

En anonym källa säger till Vedomosti att de stora europeiska flygbolagen är medvetna om och oroade över restriktionshotet. Restriktionerna kan i värsta fall kosta flygbolagen uppemot en miljard euro på tre månader. De skulle bland annat förlänga flygtiderna och öka bränsleförbrukningen, och de europeiska flygjättarna skulle förlora i konkurrensen med de asiatiska flygbolagen.

Asientrafiken livsviktig för Finnair

Vedomostis nyhet på ryska