Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bra för barn att spela lite dataspel varje dag

Från 2014
Uppdaterad 21.08.2014 15:28.
Ung pojke sitter vid en dator.
Bildtext Ung pojke på dataspelsfestivalen Dreamhack i Stockholm (arkivbild).
Bild: SVT / Yle / Ola Gerhardsson

Att spela spel på datorn eller spelkonsolen en kort stund varje dag verkar ha en positiv effekt på barns sociala utveckling. Det framkommer i en ny studie vid universitetet i Oxford i England.

Den ovanligt stora studien, som publicerades i tidskriften Pediatrics den här veckan, omfattade 5000 britter mellan 10 och 15 år, och både positiva och negativa effekter uppmättes.

Andrew Przybylski
Bildtext Forskaren Andrew Przybylski

- De som spelade dataspel i ungefär en timme varje dag visade upp högre nivåer av såkallad psykosocial funktion, jämfört med de som inte spelade dataspel, konstaterar forskaren Andrew Przybylski vid universitetet i Oxford.

Unga som spelade en aning var inte lika bråkiga och betedde sig bättre. Till exempel så stal eller mobbade de inte lika ofta.

- Orsaken kan vara att de får möjlighet att vara sociala i samband med spelandet.

Social interaktion

Forskaren Przybylski säger att dataspel är 2000-talets leksaker, och en naturlig del av många unga personers sociala vardag. De kan diskutera sinsemellan när de spelar och också efteråt.

Enligt studien blev de som höll på med dataspel mer än tre timmar per dag däremot mer osociala och hade fler beteendeproblem.

- Dataspel inverkar ändå som mest bara på en liten del av barnens välmående och psykologiska utveckling.

Man ska inte heller stirra sig blind på hur länge barnen spelar.

- Föräldrar borde mer aktivt delta i sina barns spelande, det skulle gynna deras utveckling, säger forskaren Przybylski.

Studien tog inte i betraktande vilka typer av dataspel de unga spelade. Forskaren ville därför inte ta ställning till vilka spel som är bäst för barn, men i en intervju för webbplatsen WebMD sade han att tidigare forskning av både honom själv och andra tyder på att såkallade sandlådespel utan klart slut är bäst för barn - t.ex. Minecraft, SimCity och Kerbal Space Program.

Artikeln uppdaterades 6.8.2014 kl. 11.26 med information om vad forskaren hade sagt i en intervju för WebMD.

Diskussion om artikeln