Hoppa till huvudinnehåll

X3M

My Tengström: Jag är inte till salu

Från 2014
Uppdaterad 06.08.2014 13:18.
My Tengström.
Bild: Yle/Jyrki Valkama

- Hur mycket kostar du för en natt? 100 euro? frågade han av mig där jag stod ensam och väntade på min vän. Ett artigt samtal mellan två främlingar i centrum av Helsingfors förvandlades mittiallt till en förnedring. Eller så kändes det just i den stunden.

För en vecka sedan skrev Helsingin Sanomat om att minderåriga flickor allt oftare blir erbjudna sprit och cigaretter i utbyte mot sexuellt umgänge. Vi diskuterade nyheten på ett morgonmöte på Radio X3M och det visade sig snabbt att så gott som alla kvinnor på mötet hade varit med om att bli erbjudna pengar för sex. Makabert, kändes det som. Att en så stor andel varit med om det. Vi gjorde ett inslag i Myteriet och samlade de här kvinnornas upplevelser där nästan alla berättade om hur skamsna och förlöjligade de kände sig.

Det här ledde till diskussionen om VARFÖR vi då känner en sådan skam över det som hänt. Jag kände också speciellt efteråt en skam över att jag skämdes för att någon antagit att jag var prostituerad. Men det att vi personligen känner skam över det skedda handlar inte om att jag eller de andra i den stunden dömde prostituerade. Jag vill inte påstå att prostituerade väljer att sälja sex och därmed skapar ångest för alla världens kvinnor som måste ”försvara” sig för att de ”inte är som de där prostituerade”. Men efteråt insåg jag att min skam lätt kan uppfattas som just det. Så fel det kan bli.

För mig i stunden handlade det ändå om en obehaglig situation där en främling dyker upp och antar att jag är till salu. Jag fick obehag för mannen och jag kände mig obehaglig över vilket intryck han fått av mig.

Där jag stod ensam den där fredagskvällen, uppklädd till fest och med glatt humör, fick jag plötsligt en symbolisk prislapp klistrad fast i pannan av den här mannen. Resten av kvällen gick jag omkring och tänkte på hur jag precis värdesatts till samma prisnivå som ett begagnat kylskåp. Jag kände mig illa till mods och blev medveten om hur jag rörde mig, hur jag var klädd, hur jag pratade och var jag stod. Bjuder jag ut mig själv nu för att jag står vid den här lyktstolpen? Betyder ögonkontakt med den där främlingen nu att jag precis lovat att gå hem med honom? Det är inte mitt fel att den här mannen tagit sig rätten att komma upp till mig och fråga hur mycket jag kostar, men det hindrar inte ångestkänslorna ifrån att välla fram.

Att jag tillsammans med mina kolleger delar den känslan säger en del om hur vi uppfattar prostitution. Men mera säger det om alla de här männen vi mött: att det finns så många som går omkring och uteslutande ser kvinnor som sexarbetare. Alla kvinnor säljer inte sex. Sluta anta det.

Här kan du lyssna på inslaget om kvinnor som antagits vara prostituerade.

Peppe Öhman och Magnus Silfvenius-Öhman tog tacksamt upp inslaget i sin podcast. Intressanta och tänkvärda reflektioner som du hör här.

Här kan du lyssna på inslaget i Myteriet om varför skam är en spontan reaktion till att antas vara prostituerad.

My Tengström jobbar som programledare för aktualitetsprogrammet Myteriet i Radio X3M.

Mer om ämnet på Yle Arenan