Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skippa flip-flopsen på jobbet

Från 2014
Uppdaterad 05.08.2014 18:51.
Ett kollage av olika klädstilar bland journalister på Svenska Yle
Bildtext Klädstilarna bland journalister på Svenska Yle varierar, de flesta håller sig till etiketten trots värmen. I bildspelet kan man se vems stil som hör till vem.
Bild: Yle

I Finland är vi väldigt liberala när det kommer till klädkoden på jobbet. I den här värmen kan alltså shorts och topp vara okej men man måste ändå se en skillnad på om någon är på väg till kontoret eller till stranden. Det tycker Solveig Lehrer som är expert på vett och etikett.

– Man ska ha tillräckligt med kläder på sig på jobbet, trots att det är varmt ute, säger Lehrer.

Det får inte vara för urringat eller heller för kort, anser hon. Shorts är acceptabelt både för män och för kvinnor men de ska gärna gå till knäna. Ärmlöst passar för en kvinna men män som sällan rakar sig ska nog ha en skjorta med ärm.

– Inte är det ju roligt att se de där håriga armhålorna, säger Lehrer.

Vad gäller skorna tycker hon att sandaler är okej när det är varmt väder ute, flip-flops hör däremot inte hemma på jobbet. Kvinnor bör också tänka på att inte ha för mycket pärlor, nitar och andra utsmyckningar på sina skor utan en striktare modell med läderremmar tycker Lehrer är bra.

Klä dig enligt arbetsplatsens norm

Oftast är det så att arbetsplatsen avgör klädkoden och då spelar det ingen roll om det är varmt ute eller inte. På många företag måste man räkna med gäster som kommer och går och då är det viktigt hur man klär sig. Speciellt noggrant är det om gästerna kommer från utlandet.

– I exempelvis Mellaneuropa lägger man stor vikt vid hur man klär sig så får man besök från sådana länder är det helt otänkbart att bemöta gästerna i allt för avslappnade kläder, säger Lehrer.

Hon tycker att det även bör vara ordning och reda på en arbetsplats där man bara träffar sina gamla vanliga arbetskamrater.

– Tack vare luftkonditioneringen inomhus borde det inte vara så betungade att klä sig rätt, säger hon.

Prata om kläderna

På många arbetsplatser pratas det inte om klädkoden utan man lär sig av sina kolleger och alla klär sig på ungefär samma sätt.

Lehrer tycker det skulle vara viktigt att man diskuterar vilken policy man har, speciellt om det är så att någon i personalen inte uppfyller den önskade klädkoden.

– Då kan det vara bra att chefen kallar till ett möte med alla och berättar om hurudan klädkod man önskar sig av personalen. På så sätt behöver ingen känna sig utpekad.

Diskussion om artikeln