Våld mot utvecklingshämmade vid Kårkullaenhet i Sibbo

Personer med utvecklingsstörning vid Sagaboendet i Sibbo misshandlas och vanvårdas, det här vittnar flera vårdare vi har talat med. De har alla slutat jobba vid enheten på grund av de missförhållanden som råder där.

Östnyländska nyheter
Sagaboendet är en av samkommunen Kårkullas vårdenheter för personer med utvecklingsstörning. Klienterna bor på två avdelningar i sevicehuset Elsies andra våning. De flesta jobbar på ett arbetscenter i Borgå på dagarna.
Vårdare berättar att läget i Sagaboendet har förvärrats märkbart på ett år. De fyra vårdare vi har pratat med har jobbat vid Sagaboendet under olika tidpunkter de senaste åren. De talar alla om att vårdare saknar respekt för klienterna, om mobbning, fysiskt våld och brist på arbetsmoral.
Fysiskt våld
Flera vårdare talar om att invånare skuffas och att vårdare slår klienterna. Då en klient slår så har det hänt att en vårdare har slagit tillbaka. Det kan låta så här:
- Klienten var lite besvärlig och sedan så tappade vårdarna tålamodet och då kan sådant förekomma att man skuffar och slår.
En annan vårdare hörde i kaffebordet om hur en vårdare hade slagit en invånare dagen innan.
- Det var någon ny klient som hade flyttat in där och var hemskt orolig och dom ville sätta honom på plats. Personalgruppen satt och berättade och skrattade om saken. Dom tyckte nog att det var bra gjort, det lugnade ju ner honom och nu fick dom honom på plats.
Förtal och fult tilltal
Vårdare berättar om förtal av klienter och deras anhöriga. Språkbruket är vulgärt och klienter tilltalas på ett fult sätt.
- Det är inget mänskovärde i hur man pratar till klienterna där inte. Dom kan nog kallas vad som helst där, säger en av de forna anställda.
En annan vi har pratat med säger att personalen använder så kallad svart humor på försvarslösa personer med utvecklingsstörning. Personalen upplever det själv som humoristiskt, men det handlar egentligen om mobbning, säger vittnet.
Långa nätter
Klienterna kan sättas i säng redan 19-tiden och ligga kvar till nio på morgonen. Egentligen borde det vara läggdags efter klockan 20. Vikarierna upplever att fast anställda vårdare gör så här för att kunna gå hem tidigare.
- Sällan är någon kvar ända tills arbetsturen tar slut, säger en som vi har talat med.
Vårdare upplever att det saknas arbetsmoral och etik. Enheten saknar gemensamma regler för vad som är rätt och fel. Enheten har en chef men chefen är sällan på plats på avdelningarna. Den biträdande chefen är nog på plats, men vårdare upplever inte att personen bryr sig om hur arbetet utförs på avdelningarna. Ingen rättar då fel begås.
Sår sköts inte om
Vanvård sker också. Så här berättar ett vittne: "Ibland kan man nonchalera vissa behov som klienterna har. Om någon klient har något sår så har man inte skött det ordentligt eller så har man inte alls skött det och så har det blivit nån infektion av det, man orkar inte bry sig."
Sibbo kommun har i vår tagit emot två klagomål om vården på Sagaboendet. Ärendet utreds.
Kårkulla kommenterar inte
Chefen för samkommunen Kårkulla Märta Marjamäki vill inte kommentera det som sker på Sagaboendet i Sibbo. Hon säger att Kårkulla inte har fått ta emot några som helst klagomål.
En vårdare som vi har talat med säger att det inte lönar sig att klaga: "Där finns ingen person som man kan gå och säga någonting till inom Kårkulla, utan ringer du till omsorgsbyrån i Borgå och säger där och berättar någonting så skrattar dom ungefär åt det på nästa kaffemöte, och allt sopas under mattan och det ska bara tystas ner allt."
Regionchefen för Kårkulla i Östra Nyland Gunilla Backman vill inte uttala sig i det här skedet.
Läs också:
Anhörig: Jag blir alldeles kraftlös
Misstankar om ekonomiskt fiffel på Sagaboendet
Idag får anhöriga ställa Kårkulla mot väggen
Flera misstänkta för misshandel vid Sagaboendet
Invånare vid Sagaboendet utan stöd
Polisen: tecken på fysiskt våld och vanvård i Sagaboendet
Kårkulla vill träffa anhöriga
Vårdare redo för polisförhör
Polisen tar itu med Kårkullafallet
Kårkulla: "Nu får vi klarhet"
"Dom vet att det är jag som har skvallrat"
Extern utredare med i fallet Kårkulla
FDUV: Kårkulla känsligt för kritik
Beslutsfattare i Sibbo upprörda över Kårkullafallet
"Jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig"
"Grova anklagelser som vi måste utreda grundligt"
"Situationen är bättre på Kårkulla i Österbotten"
Mobbingsmisstankar vid Sagaboendet redan år 2010