Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sysslolösa getingar närmar sig människor

Från 2014
Uppdaterad 06.08.2014 08:33.
Geting
Bild: Holger Gröschl/CC-by-sa-2.0

För tillfället fylls akutmottagningarna av personer som blivit stuckna av getingar. Det är en vanlig åkomma på sensommaren då sysslolösa getingar letar efter sötsaker.

I slutet av sommaren ökar antalet getingar och de blir aktivare. Till en början arbetar getingarna med att samla in andra insekter att mata larverna i boet med, men mot sensommaren finns det inte många larver kvar att mata och arbetargetingarna blir sysslolösa. Då ägnar de sig åt att hitta mat till sig själva och närmar sig människor, berättar intendent Larry Huldén vid Zoologiska museet.

- Det är hos människorna det finns söta drycker. De vuxna getingarna ska ha kolhydrater och då är de efter allt möjligt sött som sylt, öl och saft.

Enligt Huldén är getingarna inte aggressiva, trots att de är närgångna.

- Problemet är att när man stör dem kan de sticka. De vill försvara sig för att de har hittat föda de vill ha och om man då försöker vifta bort dem så försvara de sig.

Det lönar sig inte att börja vifta eller slå efter getingarna. När man låter dem vara flyger de i väg när de fått det de vill ha.

- En annan möjlighet är om man till exempel har ett staket bredvid där man sitter på terrassen att man häller ut lite sirap på kanten. Då kommer getingarna att ta kolhydraterna därifrån och då lämnar de i fred de svårare platserna, tipsar Huldén.

De som besöker akuten för getingstick har ofta blivit stuckna nära ansiktet. Men getingen sticker ändå på måfå.

- Det att de ofta sticker nära ansiktet måste bero på att de ofta suttit nära ett glas med söt dryck i. När man lyfter glaset mot ansiktet kan de sticka direkt om de till exempel råkar ha suttit på glaskanten. Man måste vara lite observant med vad man gör när man har getingar i närheten, säger Huldén.

Läs om vad du kan göra om du blivit getingstucken: Svartgul invasion i sommar