Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo har flest stugor i Nyland

Från 2014
Uppdaterad 06.08.2014 12:21.
Kaisa och Risto Piekka
Bildtext Kaisa och Risto Piekka har sitt sommarställe vid sjön Kirmusjärvi i Leikkilä by i Sammatti.

I Västnyland finns över 18 600 sommarstugor. Av dem finns nästan hälften eller drygt 8 400 i Lojo som är den nyländska kommun som har flest fritidsbostäder.

Det finns förstås flera orsaker till att Lojo har så många sommarstugor, totalt 8 414 stugor. Mer än hälften av dem ägs av människor från huvudstadsregionen.

Att Lojo ligger så nära huvudstadsregionen och har bra trafikförbindelser är en bidragande orsak till det här. Ortsbor och sommargäster berömmer också naturen, sjöarna och den goda service Lojo stad har.

En konkret orsak till att fritidsbostädernas antal är så stort inom Lojo stads område är kommunfusionerna. År 2009 fusionerades Karislojo och Nummi-Pusula med Lojo. År 2013 blev också Sammatti en del av Lojo. I dessa kommuner fanns och finns många sommarstugor.

Inte många strandtomter till salu

Fastighetsförmedlare Annette Kallio vid OP-fastighetscentral i Lojo säger att det mycket sällan kommer strandparceller vid till exempel Lojosjön till försäljning.

Anette Kallio, fastighetsförmedlare i Lojo
Bildtext Annette Kallio.

- Om det någon gång kommer ett sådant objekt, säljs det nog nästan omedelbart. Det är ingen skillnad om det finns ett hus eller inte på tomten.

Hon säger att människor inte gärna säljer sina strandtomter.

- Oftast går sådana fastigheter i arv inom familjen, säger hon.

200 000 euro för en sommarparcell

Hon säger att Lojosjön som är södra Finlands största sjö, är ett väldigt attraktivt område.

- Närheten till huvudstadsregionen, Lojo stads fina service och den fina naturen, räknar hon upp som de starkaste försäljningsargumenten för sommarstugor i Lojo.

Att en strandtomt vid Lojosjön gott och väl kan kosta 200 000 euro, till och med mer än så, ser hon inte som ett högt pris.

- Det är billigt för att vara här i Lojo.

Strandbastu i strandskvalpet

Risto och Kaisa Piekka har sitt sommarställe sedan fyra årtionden tillbaka vid sjön Kirmusjärvi i Leikkilä by i Sammatti. Stugan som byggdes år 1989 står uppe på ett berg med fin utsikt över sjön.

- Strandbastun byggdes år 1975. Den blev lite för liten, så därför byggde vi ett litet större hus här uppe, berättar Risto Piekka.

Strandbastun ligger alldeles vid stranden och skulle man nu vilja bygga en ny bastu, kan den inte byggas så nära stranden som den nuvarande finns.

- Det förbjuder förstås förordningarna, skrattar Risto och fortsätter att tiderna har ändrat inom bygglagstiftningen.

Sommarparadis vid Kirmusjärvi

För Piekkas, som till vardags bor i Tölö i Helsingfors, ger stugan i Sammatti ett verkligt avbrott i vardagen.

- Då jag ännu var i arbetslivet, kunde vi ibland köra hit för en kväll för att tömma bärbuskarna. Sedan åkte vi hem tillbaka. Så kort är vägen till stan.

Risto Piekka säger att stugan för honom betydde att han kunde koppla bort stresset från jobbet.

- Då jag tappade vatten från källan i en kanna, då kopplade jag bort allt vad arbete heter.

Inte året om

Kaisa Piekka säger ändå att de inte på allvar har övervägt att flytta till sommarstugan för gott.

- Nej det gör vi nog inte. I oktober när det börjar bli ruskigt och mörkt flyttar vi tillbaka till stan, men så kommer vi igen genast i mars - april då körvägen hit fram är i sådant skick att vi kommer ända fram med bilen. Så bekväma är vi av oss, skrattar hon.

Att Piekkas valde att bygga sin sommarstuga just i Sammatti förklaras delvis med det, att Risto Piekka är hemma från orten.

- Men den här fina naturen och som sagt den goda trafikförbindelsen till Helsingfors är också orsaker, säger han.

Fin natur, många sjöar

Pensionerade Lojoborna Pertti och Aila Joutlahti äger själva ingen sommarstuga, men förstår nog att Lojo är en populär ort för semesterfirare.

Lojoborna Perrti och Aila Joutlahti
Bildtext Pertti och Aila Joutlahti.

- Sjöarna förstås, trafikförbindelserna till huvudstaden och Åbo samt servicen här i Lojo är nog de viktigaste orsakerna, säger Pertti Joutlahti och får medhåll av frun Aila.

Paret bor i stadsdelen Gruotila strax utanför Lojo centrum. Pertti Joutlahti berättar att det nog en gång var nära att de skulle ha flyttat till Helsingfors då han fick jobb där. Frun Aila ville emellertid inte flytta.

- Jag hade nyligen flyttat från landet hit till Lojo och trivdes så bra här. Så jag sa nej. Som tur var lydde han mig den gången, säger hon och nickar mot mannen Pertti.

En halv miljon sommarstugor

Enligt Statistikcentralens uppgifter fanns det i slutet av år 2013 nästan en halv miljon (498 694) sommarstugor i Finland. Enligt samma uppgifter finns det i Västnyland 18 655 stugor.

Antalet hushåll i hela landet är 2 599 613. I Västnyland finns 44 999 hushåll.

I Lojo, där antalet sommarstugor alltså är störst i Västnyland, finns 8 414 sommarstugor (21 664 hushåll). I Raseborg finns 6 439 sommarstugor (13 584 hushåll), i Ingå finns 2 218 sommarstugor (2384 hushåll), i Sjundeå 805 sommarstugor (2 484 hushåll) och i Hangö 779 sommarstugor (4 583 hushåll).

I Lojo och Raseborg ägs ungefär hälften av sommarstugorna av människor från huvudstadsregionen. Också i de övriga västnyländska kommunerna äger människor från huvudstadsregionen många av stugorna.

Det är också ganska vanligt att människor äger en sommarstuga i sin hemkommun.

Stadsdirektören: Ekåsen och Norra hamnen bra för fritidsboende