Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Koverharbyggnaderna rivs och skeppas ut

Från 2014
Uppdaterad 06.08.2014 22:25.
Mycket skrot på gamla stålindustriområdet i Koverhar.
Bildtext Stålverket i Koverhar tystnade plöstligt i juni 2012.
Bild: Yle/Minna Almark

Rivningen av stålverket i Koverhar börjar i höst. Köpebrevet är undertecknat och myndighetstillstånden har vunnit laga kraft, uppger rivningsbolaget Delete.

Den svenska miljötjänstkoncernen Delete uppger att köpebrevet undertecknades den 1 augusti.

Arbeten börjar i höst med städning.

- Det finns ofantliga mängder återvinningsbart material på fabriksområdet, säger Kimmo Palomäki på Delete.

Inte under jorden

Palomäki uppger att rivningen i det här skedet endast inbegriper det som finns ovanpå jorden.

Rivningstillståndet behandlades i Hangö i flera omgångar. Konkursboet krävde ursprungligen att de underjordiska delarna inte behöver rivas. Senare ändrade konkursboet sin rivningsansökan. Stadens slutliga tillstånd gäller en så kallad komplett rivning. Med andra ord ska också det som finns under jorden rivas.

Men det kan hända att det senare blir aktuellt med en separat ansökan där man ber om lov att få bevara de underjordiska konstruktionerna.

Rivs och skeppas ut

De flesta av områdets över 30 byggnader är byggda av stål. De rivs och skickas till återvinning. Betongkonstruktionerna rivs och krossas och de används på nytt på fabriksområdet. Maskinerna återvinns också. Delete lovar också se till att skadliga ämnen som asbest och oljor tas omhand.

Tiotusentals ton rivningsavfall transporteras under projektets gång direkt till hamnen och skeppas iväg för att kunna användas på nytt någon annanstans, uppger Delete.

Rivningsarbetena kommer att ta ett par år och de sysselsätter under den tiden 5 - 25 yrkesmänskor. Delete uppger att de i mån av möjlighet vid rivningen använder lokala underleverantörer.

FN-steels stålverk i Koverhar i Hangö gick i konkurs för två år sedan. Konkursboet lyckades inte hitta ett företag som skulle ta över verksamheten.

Diskussion om artikeln