Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tiina Rosenberg om statsreglerad kärlek

Från 2014
Uppdaterad 19.12.2014 10:37.
Tiina Rosenberg är en av Vegas sommarpratare 2014
Bild: Eva Dalin

Att leva som icke-heterosexuell i Finland med erfarenheter från tre decenniers liv i Sverige innebär i flera avseenden ett liv baklänges. Det säger Vegas sommarpratare, rektor Tiina Rosenberg. I sitt sommarprat tar hon upp kärlek och sentimentalitet. Den statsreglerade kärleken och det att Finland inte har en könsneutral äktenskapslagstiftning är ett av hennes teman.

Tiina Rosenberg, rektor för Konstuniversitetet i Helsingfors, har en del att säga efter många års frånvaro från hemlandet. I sommarpratet handlar det om kärlek.

Tiina Rosenberg 2014

22:44

- Finlands nuvarande lagstiftning försätter människor i ojämlik situation. Endast heterosexuella par tillåts ingå äktenskap. Par som registrerat partnerskap har samma skyldigheter som gifta par, men inte samma rättigheter.

Försvarar rätten till äktenskap, inte äktenskapet i sig

- Giftermål förknippas vanligen med lycka, men feministiska teoretiker har länge kritiserat lyckobegreppet. Den feministiska teoretikern Sara Ahmed menar att definitionen av lycka är begränsad, normativ och ofta kopplad till konsumtion. Rätt sorts bostad i rätt stadsdel, för att inte tala om äktenskap och kärnfamilj – vips är lyckan där!

Tiina Rosenberg menar att just i det ögonblick lyckodrömmar får styra, glömmer vi lätt att alla människor inte har samma tillgång till dem.

- Jag vill dock påpeka att jag försvarar rätten till äktenskap, inte äktenskapet i sig. Med kärleken har äktenskapet inte mycket att göra. Kärleken trivs bäst i frihet, men det rör sig inte om någon abstrakt frihet utan en frihet att få älska och älska med en annan människa oberoende av kön.

- Även i vår lilla avkrok kallad Finland kommer parlamentarikerna småningom att fatta att vi lever i moderna tider. Året är 2014 och en nation som inte tar hänsyn till alla medborgare ligger småningom illa till.

Bland annat den här musiken spelar Tiina Rosenberg i sitt sommarprat:

Tiina Rosenberg sommarpratar den 15 augusti kl 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Radio Vega sänder Tiina Rosenbergs sommarprat i repris den 5 januari 2015 kl 16.08

Här kan du läsa mera om höstens diskussioner om den könsneutrala äktenskapslagen och omröstningen i riksdagen.

Mer om ämnet på Yle Arenan