Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Undvik getingen - duka fram sirap

Från 2014
Uppdaterad 12.08.2014 09:44.
Geting
Bildtext Getingarna har varit extra aktiva i år, på grund av värmeböljan.
Bild: Holger Gröschl/CC-by-sa-2.0

En värmebölja är inget att föredra, inte ens när det gäller insekter, menar Lena Huldén som är entomolog och docent i forstvetenskap vid Helsingfors universitet.

- Insekter är mer aktiva då det är varmt på grund av att de är växelvarma. Så fort det blir varmt så är det lättare för dem att flyga, söka efter föda och para sig, berättar Huldén.

Men det finns en avigsida till insekternas fest i sommarvärmen.

- De kan lätt söka efter föda men då måste det finnas föda! Men nu är det hemskt torrt och det finns lite blommor. Det innebär i sin tur att insekterna flyger omkring men hittar ingen föda, förklarar Huldén.

Hettan drabbar främst de insekter som lever på nektar från blommor. Medan de insekter som gärna äter ruttnande material inte har några problem alls med att det är varmt.

En hungrig geting söker sig gärna till ölstopet

Om insekterna inte hittar föda kan det i värsta fall leda till att de svälter ihjäl. Bristen på föda är orsaken till att man ofta får dela sin mat med en geting då man äter ute på terrassen.

- Det att vi ser mycket getingar just nu betyder inte att det finns mera getingar. De kommer till terrasser för att det finns så lite föda att hitta i naturen. Getingarna söker proteiner och fetter för sina larver det är därför de vill ha till exempel kött från våra tallrikar. Men själva vill de ha kolhydrater, och då det inte finns blommor går öl riktigt bra, säger insektforskaren Lena Huldén.

Kan man göra något åt det här?

- Det som jag brukar göra är att jag dukar fram ett matbord åt getingarna långt borta från platsen där jag själv vill äta. Då brukar de föredra att äta där i stället.

Vad ska man duka fram på getingbordet då?

- Jag tar vad jag har i skåpet. Jag brukar ge dem sirap för de tycker de vuxna getingarna om. Så brukar jag lägga fram lite kött eller korv åt larverna.