Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pensionsförhandlare vill få dig att orka

Från 2014
Arbetstagare
Bildtext Arkivbild.

Det är paus utanför ett bygge i Böle i Helsingfors. Muraren Hannu, en man i 60-årsåldern röker sin cigarett medan han berättar om sina yrkesskador. Det har behövts ett par operationer för att hålla honom arbetsför och nu har han slitage i knäna.

Av Hannus jobbkompisar är det många som har hoppat av före den lagstadgade pensionsåldern. Tanken på en höjd pensionsålder får inte hans välsignelse.

- Det finns ju en massa unga som vill jobba. Hur ska de få arbetserfarenhet om de aldrig kommer in på arbetsplatserna? frågar han sig.

Hannu är ett gott exempel på vad det handlar om i förhandlingarna om nytt pensionssystem. De flesta är överens om att finländarna borde fås att stanna längre i arbetslivet, men speciellt arbetstagarsidan understryker att det inte går bara genom att lagstifta om en höjd pensionsålder. Det behövs åtgärder som får folk att orka och vilja jobba.

Vem är vem i förhandlingarna?

  • EK = Finlands näringsliv. Representerar företag i näringslivs- och arbetsmarknadsfrågor samt samhälleligt beslutsfattande. 27 medlemsförbund, 16 000 medlemsföretag.
  • FFC = Finlands fackförbunds centralorganisation. Den fackliga centralorganisationen för över en miljon finländare och 21 fackförbund. Representerar många anställda i den offentliga sektorn, i servicesektorn och nästan varannan inom industrin.
  • Akava = Centralorganisationen för högutbildade i Finland. 35 medlemsförbund. Många medlemmar är chefer, sakkunniga och pedagoger som jobbar inom den privata sektorn eller är kommunalt anställda.

"Förbättringar behövs i jobbvillkoren"

För Finlands fackförbunds centralorganisation FFC, som representerar nästan varannan industrianställd i landet, är det av största vikt att det också blir förbättringar i jobbvillkoren om en höjning av pensionsåldern från 63 till 65 ska bli av, som Finlands Näringsliv EK har låtit förstå.

De högutbildades centralorganisation Akava vill veta hur systemet med pensionstillväxt ska se ut innan en höjd pensionsålder kan godkännas. Arbetstagarsidan vill också utveckla systemet för deltidspension, något som EK gärna skulle slopa.

Lägg ännu till EK:s ovilja att höja pensionsavgifterna så har man en ungefärlig bild av vilka frågor parterna bollar i pensionsförhandlingarna.

Förhandlingstakten mycket tät

Att något nu på allvar är i görningen råder det ingen oklarhet om. Parterna har bokat in möten flera gånger i veckan augusti ut, och takten beskrivs som "mycket tät".

Att tro att det ska bli klart till regeringens budgetförhandlingar i slutet av augusti torde nog ändå vara lite väl optimistiskt. Någon deadline finns inte och innan alla frågor är lösta är ingen enskild fråga löst - det understryker alla förhandlare.

Muraren Hannu, som just ska avsluta sin tobakspaus, har ett enkelt förslag på hur man skulle få folk att orka längre i arbetslivet.

- Det borde finnas fler som delar på arbetsbördan, säger Hannu, före han återgår till sitt jobb.

Så här fungerar pensionssystemet i Finland i dag