Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nanette-Marie rapporterar från Israel

Från 2014
Uppdaterad 03.11.2014 09:07.
Nanette-Marie Forsström

Nanette-Marie Forsström befinner sig som bäst på Västbanken där hon fungerar som människorättsrapportör. Innan hon åkte iväg gästade hon Myteriet och bandade i hemlighet en intervju som fick sändas först när Nanette-Marie med säkerhet hade kommit över den Israeliska gränsen.

Att du läser det här betyder att Nanette-Marie lyckades.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Många kommer inte ens så långt och hur svårt det är att komma in i landet beror lite på hur läget ser ut på flygplatsen just då. Där förekommer mycket misstänksamhet mot folk som trots oroligheterna vill komma in. Men vi är välförberedda på vad vi ska säga och har klart för oss hur vi ska svara på frågor vid gränsbevakningen. Vi ska inte ljuga men det gäller att veta vilken information som lönar sig att framhålla. Vi har inga dokument som säger exakt vad vi ska göra på plats. Datorn är tömd och jag har bytt mitt namn på Facebook, berättar hon.

Allt för att vara på den säkra sidan.

Nanette-Marie Forsström är volontär inom ramarna för det internationella människorättsprogrammet EAPPI, som i Finland koordineras av Kyrkans Utlandshjälp.

Spännande, men kunde vara värre

- Hela sommaren har jag suttit på klipporna på landet och följt med händelserna på plats och visst finns det stunder när jag har känt mig osäker på vad jag har gett mig in på. Men då ska man komma ihåg att Kyrkans Utlandshjälp har biståndsarbetare runtom i hela världen, på mycket farligare ställen än dit jag är på väg.

De kommer också att ha säkerhetsexperter som konstant följer med läget och evakuerar hela gruppen om det blir för farligt.

Tillsammans med fem andra nya bekantskaper ska hon bo i en tvårummare i Hebron, den största staden på Västbanken.

- Det kan både vara det bästa och det sämsta med hela upplevelsen, skämtar Nanette-Marie.

Självklart att åka

Hon antogs till programmet redan för ett år sedan när läget var betydligt lugnare.

- Det råder inga tvivel om att jag ska åka. Att åka till en konfliktzon eller ett u-land har jag drömt om länge. Jag kom helt enkelt till en punkt i mitt liv när jag vill göra någonting för någon annan. Inte bara tänka på mig själv, min egen bekvämlighet och min egen karriär.

Som journalist kan hon använda sina foto- och skrivkunskaper när hon rapporterar från vardagen i Västbanken. En vanlig dag som människorättsrapportör kan bestå av att bevaka gränskontroller eller kontrollera att barns skolväg är trygg.

Hör hela intervjun med Nanette-Marie Forsström i Myteriets måndagspodd. Under hela sin tre månader långa vistelse bloggar Nanette-Marie på YLE-bloggen På Västbanken.

Mer om ämnet på Yle Arenan