Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lång process att vänja sig vid hettan

Från 2014
Simmare i Ingå
Bild: Lehtikuva

Det kan ta upp till två veckor att vänja sig vid hettan under värmeböljor. Alla reagerar ändå olika på värmen och allt från ålder till klädesval spelar roll.

Vi upplever just nu en av de längsta värmeböljorna på årtionden. Enligt Hannu Rintamäki, forskningsprofessor vid Arbetshälsoinstitutet, är det en lång process att vänja sig vid extrema temperaturer då både kroppen och psyket måste anpassa sig.

Rintamäki berättar att det kan dröja mellan 10 och 14 dagar innan svettningen har stabiliserat sig och stressen lagt sig. Men för att uthärda värmeböljan borde också vårt beteende anpassas till klimatet.

– Det betyder att välja rätt klädsel, undvika direkt solljus och dra ner på det fysiska arbetet då det är möjligt, säger Rintamäki.

Människan anpassar sig hela tiden till temperaturförändringar och det tar ungefär lika länge att vänja sig vid kallare och varmare temperaturer. Då termometerns kvicksilver snabbt skjuter i höjden blir anpassningen ändå svårare. Enligt rintamäki blir påfrestningen under värmeböljor extra stor eftersom de varma nätterna försvårar kroppens återhämtning.

– Under långa värmeböljor värms byggnader upp och hinner inte kylas ner på natten.

Tyngst är hettan för barn, åldringar och sjuka, medan personer som är vana vid att svettas och utföra tungt fysiskt arbete klarar sig bäst.

Svettning det bästa vapnet

Enligt Rintamäki är svetten svaret på varför vissa personer tål mer hetta än andra. Speciellt barn och åldringar har därför större problem att uthärda värmen.

– Barn är känsligare för värme eftersom svettningen utvecklas vid 2-3 års ålder och först efter puberteten fungerar som den ska.

Rintamäki säger att svettningen också är svagare bland äldre, vilket i kombination med sämre blodcirkulation gör värmen svårare.

Men också andra faktorer än åldern påverkar svettningen, bland annat luftfuktigheten.

– I torr luft kan svetten avdunsta, vilket kyler ner huden. I fuktigare väder avdunstar inte svetten ordentligt utan stannar på kroppen som svettdroppar och har ingen kylande effekt.

Värmeböljan har nu pågått i över 30 dagar och enligt Rintamäki borde de flesta vid det här skedet ha vant sig vid temperaturen.

– De som inte ännu anpassat sig till hettan har möjligtvis ett jobb som kräver att de utför fysiskt arbete ute i hettan eller så har inte kroppen kunnat återhämta sig tillräckligt bra under natten.

Läs också:
”Skärp er och njut av värmen i stället!”
Värmerkordet i Euraåminne inofficiellt - Björneborg varmast i Finland