Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Grova anklagelser som vi måste utreda grundligt"

Från 2014
Uppdaterad 08.08.2014 12:03.
Bildtext Märta Marjamäki är chockad över anklagelser om misshandel och våld.
Bild: Yle/Peter Petrélius

Det är en dämpad och sorgsen Märta Marjamäki som svarar i telefonen i egenskap av direktör för samkommunen Kårkulla. - Jag blev bestört över anklagelserna, de är grova när man talar om till exempel misshandel. Vi måste utreda om det finns fog för det här.

Aktuellt

Programmet är inte längre tillgängligt

- Sådant här får inte hända i vården, fastslår Marjamäki och berättar att samkommunen redan startat upp en utredning.

Många vittnen - som tiger

Särskilt bekymmersamt är det enligt Marjamäki att det finns fyra vårdare som har vittnat om att de sett misshandel och låtit bli att ingripa.

- Jag hade hoppats att de anställda tar kontakt i sådana här fall, säger Marjamäki vidare. Lyssnar inte närmaste förman, så går man vidare till följande förman. Man har ett ansvar som vårdare, betonar hon.

En tystnad och en anonymitet vittnar också om en stark rädsla?

- Det gör det, medger Marjamäki, och det är jag ganska förvånad över. Vi har ganska öppen kommunikation som kutym vid Kårkulla, säger hon vidare. Misshandel är ett såpass allvarligt brott att jag frågar mig varför man tar upp det först senare.

Finns det ett misstroende mot ledningen här?

- Det måste vi reda ut, betonar Marjamäki. Vi har ju ledare på olika nivåer, här inbegriper jag mig själv. Det är tungt att vara ledare i vården i dag. Jag har jobbat inom alla områden inom social- och hälsovården i dag, det här är det tyngsta området.

Sparkar, slag, bett

- Vår personal får ta emot både slag, sparkar, knip och bitande som våra klienter inte kan bemästra. Vi försöker att inte droga ner eller isolera våra klienter. Det är också psykiskt tungt att se att klienternas framsteg kan vara små under många års tid.

Marjamäki betonar också att det är svårt att kommunicera med personer med utvecklingsstörning - en tredjedel av klienterna har inget språk. Det finns många faktorer som gör att arbetet är tungt.

Läs också:
Extern utredare med i fallet Kårkulla
FDUV: Kårkulla känsligt för kritik
Beslutsfattare i Sibbo upprörda över Kårkullafallet
"Situationen är bättre på Kårkulla i Österbotten"
Våld mot utvecklingshämmade vid boende i Sibbo
Veronica Hertzberg: jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig
Misstankar om mobbning vid Kårkullaenhet i Sibbo

Diskussion om artikeln