Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommunikationsverket: Byt svaga lösenord

Från 2014
Hackare vid en konferens för etiska hackare i Schweiz 2014.
Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Kommunikationsverket uppmanar finländarna att byta ut svaga lösenord. Det lönar sig också att ha olika lösenord i varje tjänst.

The New York Times rapporterar att en rysk hackargrupp har kommit över 1,2 miljarder användarnamn och lösenord. Vid Kommunikationsverkets enhet för cybersäkerhet vet man inte med säkerhet om också finländare och finländska sidor är drabbade. Det är ändå sannolikt att så är fallet.

Kommunikationsverkets expert Jussi Eronen säger att de ryska hackarna sannolikt har samlat lösenord på nätet i flera års tid.

Enligt Eronen ska man använda starka lösenord, och aldrig ha samma lösenord på två ställen. Om man inte har haft en praxisen tidigare lönar det sig att byta lösenorden nu, säger han.

Eronen skickar också en hälsning till alla dem som upprätthåller nättjänster. Det är viktigt att konstant övervaka och uppdatera nättjänsterna för att hålla dem säkra.

F-Secure: Säkert att också finländare drabbats

Datasäkerhetsföretaget F-Secures expert Erkki Mustonen är betydligt hårdare i sin bedömning. Det är alldeles säkert att också finländares uppgifter har råkat i hackarnas händer, säger han till Helsingin Sanomat.

- Det här betyder att folk igen måste gå igenom den gamla vanliga rumban med lösenordsbyten, säger Mustonen.