Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler drunknar här än i Sverige

Från 2014
Uppdaterad 06.08.2014 17:17.
Livboj
Bild: Yle/Peter Sjöholm

I juli drunknade 31 personer och sedan årsskiftet har nästan 100 personer drunknat i Finland. I Sverige där det bor betydligt fler människor drunknar ändå i genomsnitt färre personer varje år. Nu efterlyser Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund, FSL, mera simkunnighet och sundare attityder.

- År 2013 var det första året någonsin som det drunkande färre personer i Finland än i Sverige, säger Pärla Salomaa, verksamhetschef på FSL.

Finland har ungefär 5,4 miljoner invånare medan det bor hela 9,5 miljoner i Sverige. Salomaa berättar att Finland sett till antalet olyckor ligger mycket dåligt till jämfört med västeuropeiska länder.

Salomaa tror att de dystra siffrorna i Finland beror på flera saker, men att den viktigaste faktorn ändå är simkunnigheten.

- Alla borde lära sig att rädda sig själv och andra i vattnet. Då skulle vi se betydligt färre dödsfall, säger hon.

Salomaa poängterar också att Sverige är ett land med färre och större sjöar. Det här kan ha betydelse då det är lättare att övervaka några stora badplatser.

Attitydförändring krävs

Också användningen av flytväst spelar en storl roll. Hela 90 procent av alla som drunknar kunde ha räddats om de burit en bra flytväst som är fastspänd på rätt sätt berättar Salomaa. Dessutom är cirka en tredjedel av alla som drunkar alkoholpåverkade. På de här två punkterna vill FSL se en attitydförändring.

- Kombinationen av sol, alkohol och tron på att man klarar av vad som helst är mycket osund. Det krävs en attitydförändring, säger Salomaa.

Hon ser ändå optimistiskt på framtiden och tror att olyckorna kan minska bara informationen går fram.

- Undersökningar har visat att då det finns förbund som har hand om vattensäkerheten så minskar också drunkningarna. Svenska livräddningssällskapet har varit verksamma i 100 år medan vi (FSL) bara funnits ungefär 50. Jag tror att vi om några år kommer att kunna visa bättre siffror.

På längre sikt har ändå drunkningarna i Finland minskat rejält. FSL:s statistik visar att 300-400 personer drunkande årligen under årtiondena 1960 och 1970.

Drunkningsstatistik

FSL:s statistik över drunknade sedan 2011.

SLS:s statistik över drunkande sedan år 2000.

Läs också:
”Att drunkna är inte som på film”

Diskussion om artikeln