Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musikfestspelen nådde nästan målet

Från 2014
Uppdaterad 07.08.2014 11:08.
Violin
Bild: YLE / Seppo Sarkkinen

Musikfestspelen Korsholm avslutades på onsdagen. Det ovanligt varma vädret reducerade besökarantalet något, men trots det nådde arrangörerna nästan publikmålet och en del av konserterna var slutsålda.

Summering av Musikfestspelen Korsholm - Spela upp på Arenan

På grund av värmen flyttades festkonserten måndagen 4.8 från Vasa stadshus till trefaldighetskyrkan, som kändes som ett svalare alternativ. Det varma vädret påverkade festivalen.

Verksamhetsledare Monica Johnson
Bildtext Verksamhetsledare Monica Johnson
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

- De potentiella besökarna valde säkert bryggan framom festspelen den här gången och det är helt förståeligt, säger Monica Johnson, verksamhetsledare för Musikfestspelen Korsholm.

Men mindre besökare har det inte varit - mycket tack vare kostandsfria konserter. Däremot kan det bli mindre klirr i kassan.

- Besökarantelet minskar inte tror jag men däremot kommer biljettförsäljningen inte att uppnå det vi hade budgeterat, säger Johnson.

Musikfestspelen är ett pusslande

Den konstnärlige ledaren Henri Sigfridsson har varit nöjd med den konstnärliga nivån men beklagar publikmängden på vissa konserter. Och det kan ha sina konsekvenser.

- Musikfestspelen är ett pussel vi lägger varje år. Vi rullar inte på endast men biljettintäkter utan är i behov av bidrag. Rika blir vi aldrig men glada om det blir över nån peng till nästa år, säger Johnson.

Musikfestspelen Korsholm hör till de festivaler som får statligt stöd och även bidrag från Korsholm, Vasa och Svenska Kulturfonden.

Musikfestspelen Korsholms avslutningskonsert ges i repris i Seinäjokisalen på torsdag klockan 19.

Konsertprogrammet och artisterna är exakt de samma som på avslutningskonserten i Vasa.

Temat för Musikfestspelen nästa år är Den nya världen. Programmet kommer att bestå av musik från den amerikanska kontinenten. Arbetet och pusslandet inför nästa år har redan börjat.