Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Trafikolycka på låtsas i den nya tunneln

Från 2014
Simulerad bilolycka i Marknadsbackens tunnel
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Det kommer rök från tunneln i Abborfors och två bilar har krockat. Det har skett en olycka i Marknadsbackens tunnel. Men till all tur är det bara en övning.

Marknadsbackens tunnel ska snart öppnas för trafik. För räddningsväsendet är det viktigt att veta hur tunneln fungerar om det skulle ske olyckor. På onsdag förmiddag övade de sig just på detta. Rätt snabbt efter att larmet har gått, så kommer de första brandbilarna på plats och även akutvårdarna. Eftersom olyckan blev kategoriserad som stor så kommer det hjälp från Borgå via Östra Nylands räddningsverk och Kymmenedalens räddningsverk.

Petri Lyttinen är dejourerande brandmästare och är mycket nöjd med övningen. För att vara första övningen så gick det bra, säger han. Tunnlar är något helt nytt för Östra Nylands räddningsverk, och det har varit ganska mycket nytt att lära sig.

När en olycka sker så sätter trafikverket i Tammerfors automatiskt ner bommarna framför tunnlarna, så inte fler bilar ska köra in. De måste sedan öppnas en och en, så kommunikation mellan enheterna är a och o. I tunneln sitter övervakningskameror, och informationen från dem går till trafikverket i Tammerfors. I det här simulerade fallet kunde de inte se från det inbandade materialet än att det var en krock mellan två bilar. Rökmängden blev för stor.

Andra utmaningar med olyckor i tunnlar är att det blir väldigt varmt, och att man inte kan förutspå åt vilket håll röken blåser. Det säger brandförman Kenneth Lindholm. Han är också nöjd med dagens insatser.