Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Beslutsfattare i Sibbo upprörda över Kårkullafallet

Från 2014
Uppdaterad 07.08.2014 16:42.
Bild: YLE / Hanna Othman

I Yle Östnylands morgonsändning på onsdagen berättade före detta vårdare om missförhållanden vid Sagahemmet för personer med utvecklingsstörning i Sibbo. Patienterna har misshandlats både fysiskt och psykiskt. Sibbo kommun ser mycket allvarligt på det här.

Janica Sundbäck, ordförande för social- och hälsovårdsnämnden i Sibbo, anser att Kårkulla måste göra en grundlig utredning kring fallet men poängterar att Sibbo också måste ta sitt ansvar.

- Kommunen köper ju tjänster av Kårkulla och vi måste se till att invånarna i vår kommun mår bra; det är ju trots allt fråga om patienternas hem, säger hon.

Hon säger också att Sibbo inte kan anlita en vårdinstans som inte tar hand om sina klienter.

Få alternativ

Kårkulla samkommun är en samarbetsform mellan alla svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland. I princip kan Sibbo flytta patienter från Sagaboendet i Nickby till Kårkullas enheter i Borgå eller i huvudstadsregionen. Däremot är det inte sagt att det finns plats på dessa enheter eller att de anhöriga samtycker.

Fullmäktigeordförande Christel Liljeström konstaterar att det skett ett liknande fall i Sibbo för ett par år sedan. Hon understryker ändå att Kårkulla är den bästa samarbetspartnern på finlandssvenskt håll och att det därför är viktigt att situationen utreds med det snaraste.

- Kårkulla är den bästa och kunnigaste samarbetspartner kommunen kan ha; det är därför viktigt att se de enskilda fallen som enskilda fall och åtgärda dem, säger hon.

Liljeström påpekar att hon som politiker inte deltar i det operativa arbetet men att hon har fullt förtroende för att kommunens tjänstemän följer upp situationen och vidtar de åtgärder som behövs.

Två anmälningar om vanvård

Det är Kårkulla som borde uttala sig om läget på Sagaboendet, menar Tuula Wackström, som är hemvårdschef i Sibbo. Hon säger att Kårkulla just nu håller på med en intern utredning. Wackström berättar att Sibbo kommun fått in två anmälningar om vanvård på Sagaboendet under vårens lopp, och att kommunen har varit i kontakt med Kårkullas regionala ledning sedan dess.

Läs också:
Extern utredare med i fallet Kårkulla
FDUV: Kårkulla känsligt för kritik
Våld mot utvecklingshämmade vid Kårkullaenhet i Sibbo
"Jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig"
"Grova anklagelser som vi måste utreda grundligt"
"Situationen är bättre på Kårkulla i Österbotten"
Mobbingsmisstankar vid Sagaboendet redan år 2010