Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Concordia-kapten föreläste om krishantering

Från 2014

En professor på ett universitet i Rom riskerar disciplinära åtgärder för att ha bjudit in det förlista kryssningsfartyget Costa Concordias kapten Francesco Schettino för att tala om hur man ska agera för att hålla sig lugn i nödfall.

Schettino är åtalad för att ha orsakat flera personers död, vållande av olycka och för att ha övergivit skeppet eftersom han i januari 2012 var bland de första att lämna lyxkryssaren Costa Concordia då hon gick på grund utanför ön Giglio i Italien. Maximistraffet för brotten är 20 års fängelse.

Universitetet där Shettino föreläste för studerande inom kriminalvetenskap har i ett uttalande sagt att det man känner till om Schettinos agerande är nog för att kunna säga att vad han än har att säga inte kan ge något som helst av akademiskt värde.

Åklagaren Francesco Verusio säger å sin sida att han hoppas att de studerande gjorde narr av Schettino och undrar vad de kan ha fått ut av föreläsningen.

Schettino ska ha föreläst i nästan två timmar och ska bland annat ha talat om hur man ska agera för att undvika panik. Själv säger han att han bjöds in för att hålla föreläsningen eftersom han är expert på ämnet.